Goedkope ‘gezinshuizen’ als zelfstandige ondernemingen

advertentie

Filialen van Gezinshuis.com in Nederland.

Om met de woorden van wethouder Theo Meskers te spreken schijnt groter altijd beter te zijn voor de gemeente Hollands Kroon. Dat betekent in de praktijk dat grote bedrijven een streepje voor hebben als er zaken moeten worden gedaan. Dat zien we ook gebeuren in het Sociaal Domein.

Zorgbedrijf Incluzio vraagt professionals die opvoeder-gezinshuisouder willen worden en dat gaan doen als ‘zelfstandig ondernemer’. Het is de bedoeling dat de kersverse ondernemer in zee gaat met ‘Gezinshuis.com’ op basis van franchise. Dit bedrijf werkt met filialen zoals vaak ook bij grote winkelketens (Hema, Blokker) het geval is. Ondernemer Gerard Besten startte Gezinshuis.com in 2006. Hij was tot de conclusie gekomen dat een gezinshuis beter als zelfstandig ondernemer kan worden gerund, omdat je dan niet gebonden bent aan een CAO waarbij er sprake is van een 36-urige werkweek en vakantiedagen. Het is tenslotte werk waarbij je als surrogaat-ouder dag en nacht beschikbaar moet zijn. Elke dag van de week. Volgens Besten kan een gezinshuisouder bij 4 gezinshuiskinderen een modaal inkomen verdienen.

Het willen opzetten van een dergelijke vorm van opvang is niet omdat de vastgelopen kinderen én de pedagogisch geschoolde mensen dat graag willen of daar meer baat bij hebben. En dat is ook niet omdat deze woonvorm in combinatie met het ondernemerschap een ‘modern’ concept zou zijn. Nee, het idee van Gezinshuizen gerund door een ZZP’er of ‘zelfstandig ondernemer’ komt voort uit koele berekeningen van boekhouders. En zo bezien is het een symptoom van de doorgeschoten marktwerking.

Schijnconstructie
De ontwikkeling waarmee wij nu in Hollands Kroon worden geconfronteerd is al heel lang gaande. Alles moet groter, efficiënter en vooral goedkoper. Dat is voornamelijk het geval in het bedrijfsleven. Maaltijdbezorgers werden van het ene op het andere moment ontslagen, maar kwamen meteen weer werken bij hetzelfde bedrijf als zogenaamd ‘zelfstandige ondernemer’. Een schijnconstructie in het nadeel van de bezorgers (ze gingen minder verdienen) en in het voordeel van het bedrijf. Pakjesbezorgers racen dagelijks over straatjes en wegen om zoveel mogelijk pakketten in korte tijd te bezorgen. Ook zij zijn vaak ‘zelfstandig ondernemer’, ZZP’er. Dat scheelt een flinke smak geld voor het bedrijf waar de bezorgers voor werken. De bezorgers zijn geen werknemer maar slechts uitvoerder van opdrachten. Helaas betekent het wel dat zij geen pensioen opbouwen en bij ziekte niets verdienen. Je bent nu eenmaal zelfstandig en hebt een ‘bedrijfsrisico’.

Zorginstellingen zoals Leekerweide in Wognum en Reigersdaal in Heerhugowaard werken al heel lang met gezinshuizen waar kinderen wonen die niet goed kunnen aarden in een instelling. Het zijn vastgelopen kinderen met vaak grote gedragsstoornissen. Het zijn kinderen die soms van hot naar her zijn gesleept en geen duurzame emotionele banden met hun wisselende verzorgers konden aangaan. Het zijn kinderen met traumatische ervaringen. Die kinderen wonen bij een (pleeg)ouderpaar, waarvan de vader of de moeder een sociaalpedagogische opleiding heeft. Deze ouder komt in dienst van de instelling en krijgt gewoon een salaris en heeft alle werknemersrechten. Hij hoeft niet ’s nachts wakker te liggen vanwege zijn onderneming, maar kan zich volledig concentreren op het professioneel opvoeden en begeleiden van zijn ‘pleeg’kinderen.

Bezuinigingsdrift
Het blijkt erg moeilijk om gemotiveerde én gekwalificeerde mensen te vinden die 24 uur per etmaal beschikbaar willen zijn voor kinderen met zeer moeilijk gedrag. Sommige kinderen vertonen ernstige agressie of zijn autistisch. In ieder geval zijn het kinderen met grote problemen. Ga er maar aan staan als professional. Maar in Hollands Kroon heeft wederom de bezuinigingsdrift toegeslagen. Incluzio’s slimme boekhouder berekende dat Jeugdzorg goedkoper kan. Incluzio wil het liefst voor een dubbeltje op de eerste rang zitten…

advertentie