COLUMN: Gereguleerde wietteelt en kastanjes

advertentie

We beginnen zwart-wit. Je lichaam is van jouw en je mag ermee doen wat je wilt. Of dat nu hard werken, botox gebruiken, tatoeëren, roken, drinken of drugs gebruiken is. Je bent vrij om dat naar eigen inzicht te bepalen. Even duidelijk en zwart-wit moet zijn dat een ander daar geen last van mag hebben. Verdedigbaar uitgangspunt.

Het Nederlandse drugsbeleid kenmerkt zich door chaos, inconsistentie en willekeur. Dat is al zo sinds er middelen beschikbaar zijn. Denk aan de opiumoorlog met China. Sindsdien is er wat betreft het beleid niet veel verbeterd. Toppunt van onduidelijkheid en willekeur is het Nederlands gedoogbeleid. De gebruiker mag het kopen, maar de verkoper mag het niet inkopen. Coffeeshops, kwekers en gebruikers worden daardoor in een crimineel daglicht geplaatst. Talloze betrokkenen zijn door deze spagaat in de wetgeving de afgelopen jaren gecriminaliseerd en gedupeerd. Hoog tijd om hier verandering in aan te brengen dus.

Onze regering heeft daarom besloten de bal bij de gemeenten te leggen. Zij mogen, binnen zeer beperkte kaders, experimenteren met gelegaliseerde teelt van wiet. Dit plan is zó slecht, dat je ze bijna zou verdenken van sabotage. Als er nou één instantie is die je niet moet laten experimenteren is het de gemeente wel. Als er nou één probleem is dat vraagt om centrale regelgeving dan is het drugs (gebruik). Ten eerste vraag ik me af wat er geëxperimenteerd moet worden. Wiet kweken kunnen we namelijk al. In Amerika is er de laatste jaren ervaring opgedaan met het legaal kweken en distribueren van cannabis. Neem voor één keer een voorbeeld aan ze.  Neem hun regels als uitgangspunt, en haal vervolgens geleidelijk de fouten eruit.

Ik besef volledig dat we hiermee de problemen rond drugsgebruik niet oplossen. Maar er bestaat daardoor wel een kans dat menselijke vrijheden worden gewaarborgd en criminele uitwassen worden beteugeld. Het deel van de cannabis dat legaal via de coffeeshop genuttigd wordt, kan nu ook buiten de criminaliteit gekweekt en verkocht worden. Justitie en politie kan zich daardoor richten op productie (voor de export) die wél een criminele achtergrond heeft.
Als gemeenten gaan experimenteren is dat vragen om geldverspilling en rechtsongelijkheid. Den Helder staat in tegenstelling tot Hollands Kroon welwillend tegenover dit idee. Als je het hier niet mag kweken, en bij de buren wél is dat vragen om ellende. Ik kan mij daarnaast niet voorstellen dat de rechtspraak rekening kan houden met gemeentelijke ongelijkheden. In Den Helder is het legaal en in Hollands Kroon is het strafbaar?

Ten tweede vraag ik mij af waarom Hollands Kroon niet staat te trappelen om te beginnen. Wij hebben immers een enorm agrarisch belang. Thuiskweek is niet erg realistisch, het enorme stroomverbruik (met reguliere son t-plus lampen van 400 of 600 watt) maakt dat simpelweg onrendabel. Daarnaast kun je die kleine hoeveelheden niet controleren en op thc gehalte testen. Kweek door professionele agrarische ondernemers ligt dus voor de hand. Het zal toch niet zo zijn, dat ons college van B en W de kastanjes door anderen uit het vuur laat halen?

Evert Marsmans
Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

* een Facebook reactie - reageren doet dhr. marsmans via zijn eigen website, natuurlijk mag u hier ook u commentaar neerzetten echter reageren gaat via demeningvanmarsmans.nl

advertentie