Gemeente Hollands Kroon teruggefloten door rechter

advertentie

Hollands Kroon – In de actietent van de FNV op de stoep van het gemeentehuis van Hollands Kroon wachtten thuiszorgmedewerkers en cliënten vanmorgen in spanning op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Goed nieuws: de huishoudelijk hulp valt volgens dWMO.

“Ik krijg mijn zorg terug!”, zegt de 86-jarige mevrouw Trees de Backer. Per 1 mei kreeg ze geen huishoudelijke zorg meer. “Ik kan wel janken.” Hollands Kroon en Schagen hebben, na gesprekken met cliënten, een groot deel van de huishoudelijke zorg geschrapt, waardoor sommige medewerkers hun baan kwijt zijn.

Volgens Cor de Beurs van de FNV heeft de uitspraak grote gevolgen: “Dit betekent dat Schagen en Hollands Kroon de Huishoudelijke Hulp 1 terug moeten brengen in hun pakket. Ze moeten de zaken repareren.”

De taart komt op tafel en wordt aangesneden. “Ik ben sinds 1 mei mijn baan kwijt”, zegt Edith Bovenkamp uit Wieringerwerf. “Ik hoop dat ik hierdoor mijn baan terug kan krijgen. Als ze me nog wel willen hebben, ik ben inmiddels wel 51 en er zijn veel oudere werknemers boventallig verklaard.”

Bron: RTV-NH

De gemeente Hollands Kroon laat weten kennis genomen te hebben van de uitspraak. “Het lijkt er op dat we ons beleid op punten moeten aanpassen. We kijken nu wat de precieze gevolgen zijn en hoe we daarmee het beste kunnen omgaan. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners zelfredzaam zijn. We  willen dan ook dat zelfredzaamheid een belangrijke plek in ons beleid blijft houden. We hopen volgende week in het college een besluit te nemen over de stappen die we nu moeten nemen, zodat inwoners zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn”.

Reactie van inwoners: 

Kees Zwaan

Wethouders van Schagen en Hollands Kroon  moeten zich aan de Wet houden

De verantwoordelijke wethouders van het sociaal domein Ben Blonk en Mary van Gent moeten de Wmo uitvoeren zoals deze bedoeld is. Zij hebben de Wmo fout geïnterpreteerd en uitgevoerd. De kwetsbare ouderen mogen zij de huishoudelijke hulp niet afpakken. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechterlijke instantie bij conflicten tussen overheden en burgers, woensdag bepaald. Dat betekent dat zij het geld dat zij hebben ‘overgehouden’ weer snel moeten inzetten voor de ‘poetsvrouwen’ zoals Ben Blonk de thuiszorgers hardnekkig blijft noemen.

Het is een grote nederlaag voor beide wethouders. Zij zullen zich ernstig moeten gaan beraden op welke manier zij voortaan hun beleid gaan uitvoeren. De acties van de FNV en de SP hebben succes gehad. Ben Blonk en Mary van Gent zijn eindelijk teruggefloten. Door de rechter!

advertentie