Gemeente Hollands Kroon leent 25 miljoen

advertentie

HOLLANDS KROON – Op 13 maart heeft de gemeenteraad besloten akkoord te gaan met het voorstel van het college om 25 miljoen te gaan lenen. De kredietlimiet van de gemeente, die is gesteld op 8,4 miljoen, bleek bijna drie kwartalen te zijn overschreden. Dit is volgens de wet FIDO de maximale termijn voor een overschrijding.

De lening is bedoeld om de liquiditeitspositie van de gemeente in de periode 2018-2022 te verbeteren. Saillant detail is dat het een lening betreft met een looptijd van 10 jaar.    

Volgens de gemeente is de lening noodzakelijk omdat er in de nabije toekomst forse investeringen gedaan gaan worden in bruggen, scholen, straten en riolering. Opnieuw volgens de gemeente is het heel normaal dat een gemeente geld leent voor grote investeringen. Zelf vergelijkt ze het met de hypotheek die de meesten van ons nodig hebben om een huis aan te schaffen.

Voor de duidelijkheid, de totale begroting van Hollands Kroon is ongeveer 100 miljoen per jaar. Ook is er al eerder geld geleend. De totale schuldenlast van de gemeente bedraagt ongeveer 68 miljoen euro. Het rentepercentage op de meest recente lening is bijna 0,9 %. Doorgerekend over het totale bedrag van 68 miljoen zijn de rentekosten dus ruim 6 ton.

 

advertentie