COLUMN: Geluk, dat willen wij ook.

advertentie

Ik ben stikjaloers. Deze week las ik in de krant dat Schagen een wethouder van geluk heeft. Jan Steven van Dijk heet de man die deze functie vorm mag gaan geven. Ik heb serieus gekeken of er nergens in het stuk de datum 1 april voorkwam. Dat was niet het geval, dit is een serieuze zaak.

Niet Hollands Kroon is de meest vooruitstrevende gemeente in de Noordkop, buurgemeente Schagen gaat met de eer strijken.

Wel roept de combinatie vragen op. Een wethouder van geluk én financiën? Zou er soms aan geluk een prijskaartje hangen? Ook de politieke herkomst van de wethouder roept vragen bij me op. Is nou uitgerekend de PvdA de partij die ons geluk moet stimuleren. De laatste jaren is dit nou niet de partij die de successen aaneen reeg. Voorlopig gun ik hem het voordeel van de twijfel.

“Ik geloof dat het de taak van de overheid is bij te dragen aan het welbevinden van inwoners. De term die dat het beste dekt is ‘geluk’. Dat we daar nu pas achter komen. Jarenlang heeft de gemeente dus niet begrepen wat we eigenlijk van ze verwachtten. Hebben de afgelopen decennia de heren en dames politici zich uitgesloofd voor wonen, werk, scholing en milieu, allemaal vergeefs. Wij willen geluk. Hoe simpel kan het leven zijn.

Gelukkig is de wethouder blij met kritiek. Kritiek op een opvatting zou de theorie juist sterker maken. Nou, na het stuk gelezen te hebben, kan deze wethouder zich opmaken voor bakken kritiek. Om zich tegen deze kritiek te wapenen neemt de wethouder wel voorzorgsmaatregelen. Om geluk te omschrijven werkt hij samen met de Erasmus universiteit. Misschien overbodig, maar de wethouder zegt er wel bij dat dit een gerenommeerd instituut is. Mooi, hoeven wij tenminste niet bang te zijn dat we gefopt worden met holle frasen. Uit het onderzoek van dit gerenommeerde instituut zijn twaalf factoren benoemd die de inwoner van Schagen gelukkig maken.

Kunt u dit even concreet maken, mijnheer Marsmans? Jazeker, natuurlijk, er wordt gewerkt aan geluksbudgetten voor mensen die eenzaam zijn. Is dat concreet? Ok, nog een voorbeeld dan. We markeren geluksplekken in de stad. Mijnheer Marsmans, kent u de betekenis van concreet wel? Ik geef het op, misschien ben ik kortzichtig, ik kan dit niet concreet voor u beschrijven.

Wel ben ik benieuwd hoe de wethouder zijn geluksmunten gaat verdelen. Hij zegt namelijk bij voorbaat al, dat hij niet genoeg munten heeft om iedereen gelukkig te maken. Hij erkent dat er een dilemma zal ontstaan. Wie maak je gelukkig en tegen welke kosten. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan, ik zou er diep ongelukkig van worden.
Misschien is dit stukje wel erg cynisch. Misschien heeft dit idee tijd nodig om te rijpen. Als ik echter de inspanningen van de politiek beschouw, lijkt me dat we best weten wat we van de politiek mogen verwachten. Mij bekruipt sterk het gevoel dat we hier met een eeuwenoud politiek verschijnsel te maken hebben. Het heet oude wijn in nieuwe zakken.

Bron: trouw.nl/samenleving

Evert Marsmans
Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

* een Facebook reactie - reageren doet dhr. marsmans via zijn eigen website, natuurlijk mag u hier ook u commentaar neerzetten echter reageren gaat via demeningvanmarsmans.nl

advertentie