COLUMN: Gefeliciteerd

advertentie

Het is weer achter de rug. Ongeveer de helft van de stemgerechtigden hebben ook daadwerkelijk hun stem uitgebracht. Weer iets minder dan de vorige keer, maar ach. Als we wel met z’n allen zouden hebben gestemd, zou er nog steeds niet heel veel anders zijn geworden.

Ik ben wel blij dat het geraas, het getwitter en het debatteren voorbij zijn. Binnenkort zal “boer zoekt vrouw” of “heel Holland bakt” wel weer beginnen. Ondertussen behelpen we ons met “ik vertrek” en “bed and breakfest”. Zeker zo belangrijk.

Toch heb ik alle winnaars gefeliciteerd. De senioren, GroenLinks en natuurlijk vooral Onafhankelijk Hollands Kroon. Goed gedaan, van harte. De crash van de verkiezingscaravan van LADA bleek van voorspellende waarde. De partij werd weggevaagd. Eén van al die zetels slechts bleef behouden. De kiezer zag de vernieuwing kennelijk niet. Zo te zien is Henk Jan Wittink net op tijd vertrokken.
Wat gaat het voor ons betekenen? Niet zo moeilijk te voorspellen: niets. Gokje, we krijgen een centrumrechts beleid met de nadruk op senioren.

Verschilt slechts marginaal met het beleid dat we al kenden. Pas over vier jaar zal de lawaaipapegaai weer uit het gemeentehuis opstijgen. Dan worden we ineens weer de gewaardeerde stemmer die gehoord moet worden. Tip, tel de tweets van twee weken voor de verkiezing en tel de tweets van twee weken na de verkiezing. Het verschil zal u de wenkbrauwen doen fronsen.
Opvallend is het gebrek aan succes aan onze linkerzijde. Toegegeven, GroenLinks is in omvang verdubbeld. Van één naar twee zetels. Goed, maar niet goed genoeg. Bij gebrek aan competitie had er naar mijn idee veel meer ingezeten. De PvdA is verder in de marge verdwenen. De SP en de PvdD doen hier helemaal niet mee. In dat licht bezien is de winst van GroenLinks slechts een doekje voor het bloeden.

De lokale omroep, RTV Noordkop, zal er in ieder geval haar handjes aan vol hebben. Wij worden immers geacht de waakhond van de democratie te zijn. U kent mij en weet dat ik de man van de cliffhangers ben. Nou, waken zullen we, en speuren ook. Blaffen en misschien zelfs bijten. Nu al kregen we verwijten dat we geen verkiezingsdebat organiseerden. Boze berichten op het internet dat we niet live bij de stembureaus verslag deden.
Zat u erop te wachten? Ik niet. We hebben dit jaar bewust een stapje terug gedaan. Elke fractieleider hebben we tijd en ruimte gegeven om zijn of haar standpunt toe te lichten. Negen interviews hebben we U kunnen bieden. Geen spektakel, geen nutteloos verslag van “songfestival-tv” maar gedegen gesprekken met de partijbonzen, die het de komende vier jaar voor ons moeten gaan doen. Bewuste keuze. Radio en leesvoer waar u iets aan kunt hebben.

Die kwaliteit gaan we proberen te handhaven voor de komende vier jaar. Niet opdraven als de politiek ons nodig heeft, maar verslag doen van de ontwikkelingen waar u behoefte aan heeft. Goede, neutrale voorlichting over belangrijke politieke ontwikkelingen. Een nieuwssite die het verschil maakt. Het klinkt als een verkiezingsbelofte. Nou nog eentje dan: u mag me eraan houden.

advertentie