Feest bij FNV in Hollands Kroon

advertentie

door: Kees Zwaan)

Hollands Kroon – De FNV was, in tegenstelling tot het gemeentelijk Wmo-beleid, vrijdag 27 mei niet zuinig , want er was genoeg te consumeren tijdens een feestelijke barbecue. Het was een drukte van belang op het plein voor het gemeentehuis van Hollands Kroon.

Er was zelfs livemuziek. Thuiszorg-cliënten, thuiszorgers, FNV ’ers, SP ’ers en zelfs enige sportieve gemeenteraadsleden lieten zich de lekkere hapjes goed smaken. De raadsleden van SHK Bruijstens en Muntjewerf prikten ook een vorkje mee en gaven ridderlijk te kennen de ‘strijd te hebben verloren’.

Waarom werd er eigenlijk feest gevierd en welke strijd hebben zij verloren?

Gemeenten zijn  verplicht mensen die hun huis niet zelf kunnen schoonhouden daarbij te ondersteunen. Minder draagkrachtige mensen kunnen dat niet zelf betalen, dus moet de gemeente dat doen. Dat zegt de Wet. De thuiszorg in Hollands Kroon lijkt door de uitspraak van de rechters voorlopig gered, maar de bezuinigingsdrift van de gemeente blijft overeind. Het blijft dus voor alle belanghebbenden zaak ‘de vinger aan de pols te houden’.

Staatssecretaris Van Rijn wees wat dat betreft op de verantwoordelijke taak van gemeenteraadsleden bij het controleren van B&W. Dat in Hollands Kroon er een rechter aan te pas moest komen om de Wet te handhaven, is eigenlijk absurd. Het is namelijk de taak van de gemeenteraad om een wethouder die de Wet overtreedt, bij te sturen.

Dat heeft deze raad niet gedaan. Participeren en actievoeren zal daarom nodig blijven in Hollands Kroon. De ‘strijd’ om een rechtvaardig beleid af te dwingen is nog lang niet gestreden. Er is nu slechts een adempauze.

Gelukkig hebben de rechters de Wet goed gelezen en juist geïnterpreteerd. Daarom vieren we feest. In een democratische samenleving heeft de rechter het laatste woord. We vieren daarom ook een beetje dat Nederland een  democratische rechtsstaat is…

advertentie