F-league voetbal; is dat wat voor jou?

advertentie

Hippolytushoef – Sinds 2013 wordt er bij vv. Succes voor de allerjongsten kinderen onder ons een spelvorm aangeboden waarin zij onderlinge partijtjes spelen. Dit wordt bij vv Succes de F-league genoemd. Andere clubs spreken over Kabouter-voetbal of mini-voetbal.

De kinderen spelen nog niet in competitie verband omdat zij eerst nog de algemene spelregels moeten leren en 20 minuten over een half veld rennen is wel heel erg lang. Ook zien we vaak, dat wanneer een bal uit het speelveld raakt, alle kinderen achter de bal aan rennen en snappen zij vaak nog niet dat wanneer er een doelpunt is gescoord ( in welk doel moet ik eigenlijk schieten?) zij terug moeten naar de eigen helft zodat de tegenstander de ruimte krijgt om af te trappen vanaf de middenlijn.

Voor 2013 mochten kinderen pas op voetbal komen wanneer zij 6 jaar werden. Vanaf dat moment werden zij in een bestaand team geplaatst en gingen zij meteen de competitie in, zonder eigenlijk te weten hoe het spelletje in zijn werk gaat.

Ook voor het bestaande team was het lastig om te gaan met kinderen die halverwege het seizoen op voetbal komen. Kinderen worden namelijk niet tegelijkertijd 6 jaar bij aanvang van het seizoen. Zo hadden de bestaande teams het gehele seizoen te maken met wisselingen in het team.

Vanaf dat moment kwam de KNVB met het zogenaamde F-league voetbal. Kinderen vanaf 5 jaar mogen al op voetbal komen, zo krijgen zij een jaar lang de tijd om de spelregels te leren en wat voetbal kennis op te doen. Bij de start van een nieuw seizoen kunnen kinderen die 6 jaar zijn doorstromen naar een nieuw of bestaand team die competitie speelt.

Dit jaar komt de KNVB echter met een geheel nieuwe wijze van spelen. Voor de F-league kinderen gelden vanaf heden de volgende regels:

Ben je 5 óf 6 jaar, dan blijf je in de F-league spelen. Pas wanneer het kind de leeftijd van 7 jaar heeft bereikt bij aanvang van het nieuwe seizoen,  kan het kind doorstromen naar een nieuw te vormen team.

In de praktijk heten de teams voortaan JO8, JO9 enz. Dit staat voor Jeugd Onder …… ( het leeftijdsgetal) De teams worden nu dus per leeftijdscategorie ingedeeld en spreken we niet meer van E of F pupillen.

Voor meer informatie over de nieuw spelvormen en de regels die hierbij gelden verwijzen wij naar www.knvb.nl/pupillenvoetbal1718

Op dit moment is men druk met de teamindelingen voor volgend seizoen. Dat de F-league hierdoor een beetje leegstroomt is een natuurlijk proces want zij worden ook ouder en veel van hen gaan volgend jaar voor het eerst de competitie in.

Om de F-league weer een beetje te vullen organiseren we op woensdag 19 april van 14.00-15.00  een instuif middag. Op deze middag kunnen kinderen die nog niet op voetbal zitten, kennis maken met het voetbalspelletje.

Jan Loew, de hoofdtrainer van vv Succes geeft deze middag training aan de kinderen en er zal natuurlijk gezorgd worden voor wat drinken tussendoor.

Er is iemand aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Ben of ken jij iemand die het leuk vind om eens te komen kijken, schroom dus niet en geef je op voor deze middag.

Ook kinderen die binnenkort 5 jaar worden zijn van harte welkom. Maar ben je al wat ouder en wil je eens een kijkje komen nemen, neem dan ook even contact op.

Alle kinderen zijn welkom!

advertentie