Expositie over de Afsluitdijk, de geschiedenis en de toekomst.

advertentie

ENKHUIZEN – In de zomervakantie van 2017 start op een prominente plek in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een expositie over de Afsluitdijk, gericht op de geschiedenis én de plannen voor de toekomst. Het betreft een samenwerking tussen het Zuiderzeemuseum en Rijkswaterstaat.

Op donderdag 6 juli van 15.00 uur tot 16.00 uur vindt de opening plaats van de expositie door Femke van Drongelen, sectorhoofd Presentatie & Educatie Zuiderzeemuseum en Ype Heijsman, directeur Netwerkmanagement Rijkswaterstaat Midden-Nederland. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Brug naar de toekomst
Rijkswaterstaat is trots op de samenwerking met het Zuiderzeemuseum, dat structureel meer aandacht wil besteden aan de Afsluitdijk. Het Zuiderzeemuseum is een rijksmuseum dat jaarlijks bijna 300.000 bezoekers trekt en is betrokken bij de NBTC-campagne Nederland Waterland die start in 2018.  

Van 2013 tot 2015 was in het Zuiderzeemuseum de tentoonstelling ‘Nederland in 7 overstromingen’ te zien over de watersnoodramp in 2016, de directe aanleiding voor de aanleg van de Afsluitdijk. De nieuwe expositie borduurt hierop voort en vormt de brug naar de toekomst, met de Afsluitdijk opnieuw als toonbeeld van de Nederlandse waterbouw.

Project Afsluitdijk
De Afsluitdijk wordt de komende jaren versterkt. Dat is nodig om ons land ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen. Ook worden grote pompen ingebouwd bij Den Oever om meer en onder alle omstandigheden water te kunnen afvoeren van het IJsselmeer naar de Waddenzee. In 2018 starten de werkzaamheden.

In opmaat naar de opening van het Afsluitdijk Wadden Center in 2018 is Rijkswaterstaat een samenwerking aangegaan met diverse watermusea in Nederland. Zij vertellen met elkaar, ieder met een eigen insteek, het verhaal over de Afsluitdijk.

Foto: Erik en Petra Hesmerg

advertentie