COLUMN: Er gaat veel goed, maar het Waddenbelevingspunt niet

advertentie

Dit is het mantra van de gemeente als ze ons opnieuw een tegenvaller, mislukking of kosten verslindende blunder wil doen slikken. En ze hebben gelijk.

Dat is ook logisch, niet alles gaat fout. Als je maar genoeg onderneemt, dan gaat er ook altijd wel iets goed. Het is zelfs het motto van menig ondernemer. Geef niet op, als iets mislukt moet je uithuilen en opnieuw beginnen. Het enige verschil is dat een ondernemer dat voor eigen rekening doet, van zijn eigen centen.

“Van onze centen”, is een programma dat dit verschil aankaart. Morgen, om 20.30 op SBS6 richt dit programma haar vizier op Den Oever. Op het Waddenbelevingspunt om precies te zijn. Een project waar geen Wieringer om heeft gevraagd. Een project ook dat geen toerist zal interesseren. Het heeft ongeveer 500.000 euro gekost. Van onze centen.
Ga op de dijk staan, en met helder weer kun je Texel zien liggen. Wat zou een uitkijktoren hieraan toevoegen? Zeker als die uitkijktoren niet veel hoger is dan de dijk zelf. Als je op de dijk op je tenen gaat staan kijk je over de toren heen. Voor iedereen die niet specifiek de toren beklimt, maar gewoon een wandelingetje maakt, is die uitkijkpost zelfs een lelijke sta in de weg. Een bouwsel dat de prachtige vergezichten op het Wad lelijk verstoord.

Al jaren worden er vanuit Den Oever prachtige tochten over het Wad georganiseerd. Per schip kun je het Wad werkelijk beleven. De haven van Den Oever, de spuisluis in de Afsluitdijk, zeehonden op de droogvallende zandplaten, Wadlopen bij laagtij, kortom het Wad in al haar glorie. Jan Rotgans, Ton de Groot en Jan Heijligenberg hebben mij al menigmaal een onvergetelijke dag op het water en zand van de Waddenzee bezorgd. Voor een paar tientjes.
Mooie schepen, mooie verhalen en vaak iets te eten dat direct uit het Wad wordt opgevist, kortom een dijk van een beleving. Zo wil iedereen wel kennismaken met de wonderlijke schoonheid die deze prachtige natuur ons te bieden heeft. Zo krijg je ook een indringend beeld van de schoonheid én kwetsbaarheid van de Waddenzee. Een belevenis waarvan ik inschat dat toeristen er zelfs voor terug komen. Dat willen ze nóg wel een keer beleven. Denkt u, dat er één toerist is die denkt: oh, ik rijd even om dan kan ik het Waddenbelevingspunt, het torentje in Den Oever, nog een keer beklimmen? Ik zou hem of haar medische bijstand adviseren.

Je hoeft niet naar het programma te kijken, we kennen het verhaal immers. Wij, de inwoners van deze prachtige gemeente kijken er slechts tegenaan. Met afgrijzen. We weten al wat het gekost heeft. Veel geld, van ons. Met dank aan de fantasieloze krabbelaars op het gemeentehuis.
Kijkt u toch dan zal u de moed in de schoenen zinken. Vorige week berichtte ik u dat onze gemeente 25 miljoen heeft moeten lenen. Om te investeren in wegen, bruggen en scholen. Dat had een half miljoen minder kunnen zijn als men zijn boerenverstand had gebruikt. En uiteindelijk gaat het wel om ónze centen

advertentie