Engelse bommen op Westerland

advertentie

Het zwaar beschadigde huisje van de familie Speur (Historische Vereniging Wieringen, Henk Braad).

Iedere dag worden er ergens in de wereld wel bommen uit vliegtuigen gegooid of raketten afgeschoten waarbij mensen de dood vinden. Er is altijd wel ergens oorlog. Hollands Kroon ontkwam ook niet aan menselijk leed veroorzaakt door bommen. Maar dat is al lang geleden, in de Tweede Wereldoorlog.

Op 12 augustus 1940 wierp een Engels vliegtuig twee bommen af. Ze troffen twee huisjes in Westerland, van de families Speur en Kamst. Vader Johan Speur raakte zwaargewond en verloor een been. Zoon Jan verloor een voet en zoon Jaap vond de dood door de scherven van het Engelse wapentuig. De heer Kamst kreeg een bomscherf in zijn longen. Zijn vrouw raakte ernstig gewond aan de schouder. De zwaargewonde Westerlanders werden naar het ziekenhuis in Alkmaar gebracht. Kamst overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Een boerderij in de buurt, van P. Mostert, werd aanzienlijk beschadigd.

Weer raak
Een week later was het weer raak in Westerland. Nu wierp een Engels vliegtuig minstens tien bommen af boven het meestal rustige dorp. Een moeder met een kind achterop die net per fiets op weg waren naar huis, werden geraakt. De vrouw, mejuffrouw De Vries raakte zwaar gewond aan haar been, terwijl haar dochtertje de dood vond. Weduwe Vermeulen kwam net thuis toen de bommen vielen en werd getroffen door rondvliegende bomscherven. Enkele van haar gezinsleden raakten gewond door glasscherven van springende ruiten. In café Breet werd een bezoeker door glasscherven getroffen. De boerderij van J. Kooij werd aanzienlijk beschadigd, terwijl 2 paarden in het weiland door vallende elektriciteitsdraden werden geëlektrocuteerd.

Enige tijd later werd een comité gevormd bestaande uit de heren Bays, Blaauwboer, Jongkind, Rits Kat, Russelman, Vermeulen en Cornelissen. De heren stuurden hun vrouwen op pad om geld op te halen voor de slachtoffers van de bombardementen. Uiteindelijk kwam een bedrag van 1534,60 gulden beschikbaar om het leed van de slachtoffers enigszins te verzachten.

Oorlog is voor ons bijna onvoorstelbaar. Alleen de oudste Hollands Kroners kunnen nog vertellen over de Tweede Wereldoorlog en over de bommen die toen vielen. De meeste inwoners kennen alleen maar een vredig Hollands Kroon, afgezien van de bommetjes die tijdens de jaarwisseling tot ontploffing werden gebracht. Echte bommen vallen alleen in verre landen…

advertentie