Eindejaar expositie Michaëlskerk Oosterland

advertentie

OOSTERLAND – Vanaf zondag 18 november is de Eindejaar-expositie in de Michaëlskerk te zien aan Kerkweg 22 in Oosterland. Tot zondag 6 januari is er werk te zien van Marian Daems en fotografie van Han Reemer. 

Marian Daems (uit Hoorn)
bouwt voertuigen, vaartuigen, mensen en gebouwen uit platen klei. De huid van haar werkstukken is niet glad, maar wordt bewerkt met verschillende soorten klei en structuren. Dit zorgt voor de kenmerkende textuur in haar werk. Marian Daems wil dat de klei zichtbaar blijft: klei moet kunnen blijven ademen en niet verdwijnen onder een dikke laag glazuur.
Zij haalt haar inspiratie uit het dagelijks leven en benadert dit met een dosis humor. Marian is sinds 1990 bezig met het vervaardigen van keramieken beelden. Na haar eerste keramiekcursus volgde zij de keramische vakopleiding aan de SBB in Gouda en met de opgedane technieken, kennis en ervaring experimenteerde en ontwikkelde zij zich steeds verder in de keramiek.
Naast het vervaardigen van eigen werk, biedt ze twee dagen in de week dagbesteding aan een groep mensen met een verstandelijke beperking.
Speciaal voor de Annual Dutch Art Fair (ADAF)(oktober 2018) heeft Marian 3 hoge torens gemaakt. Ze was eerst bezig met het maken van huizen, pas later bedacht ze dat ze meer de lucht in wilde met haar werk en torens wilde maken. Hiermee kreeg ze veel bewonderende reacties en complimenten. Dat doet altijd goed. De grootste verrassing was dat ze derde werd bij de publieksprijs.
Naast ander werk zijn deze torens zijn nu ook te bewonderen in Oosterland.

Han Reeder (uit Sneek)
Sinds begin jaren tachtig actief als professioneel beeldend kunstenaar; op dit moment vooral als schilder en fotograaf.
In de fotografie probeert Han het licht z’n talloze verschijningsvormen te ontfutselen. De foto’s in deze expositie in de Michaëlskerk zijn daar voorbeelden van.
Ze komen uit de fotoseries “Nissen in middeleeuwse kerken” en “Bloemstillevens”.
Nissen: Deze serie bestaat uit opnames van nissen of restanten daarvan, voornamelijk in de talrijke Romaanse kerkjes in Friesland en Groningen. Sinds de reformatie hebben ze hun religieuze functie verloren, maar gebleven is het licht. Soms werden de nissen gevuld met eigen associaties of voorzien van cultuurhistorisch en andersoortig commentaar.
Van dit project is het boek verschenen “Nissen, Licht, vensters en beelden in middeleeuwse kerken”, Fotografie Han Reeder. Een beperkt aantal exemplaren is nog te koop tijdens deze tentoonstelling.
Bloemstillevens: ziet de kunstenaar als een voortzetting van de eeuwenoude Hollandse traditie. Reductie en abstractie zijn kenmerkend voor zijn werk. Hij herkent het in de stilering en herhaling van florale motieven in middeleeuwse getijden- en gebedenboeken en ook in de Andalusisch-Moorse architectuur en tegelkunst. Inmiddels is de vaas vervangen door moderner verpakkings- of presentatiemateriaal.
Han zegt hierover: “Onder invloed van de traditie”, zeker, maar het gaat me toch om het vinden van een nieuwe, persoonlijke vorm. Mijn weg zoekend en verkennend verdwaal ik soms: zijn het nog wel “bloemstillevens”? Zijn het bloemen of motieven van bloemen?
O.K., dan zijn het dus “bloemstillevens zonder bloem”.

Beide kunstenaar hebben in het verleden (ca. 10 jaar geleden) ook al eens geëxposeerd in Oosterland en het is heel verrassend om te zien hoe zij zich verder ontwikkeld hebben.

De feestelijke opening van deze expositie is op: zondag 18 november a.s. om 15.00 uur

U bent van harte welkom in de Michaëlskerk, Kerkweg 22, te Oosterland – Wieringen

De tentoonstelling is na de opening nog te zien t/m 6 januari 2019,
op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur – 16.30 uur.
tevens geopend op beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag.

advertentie