Eerste etappe voor Martien Jimmink zit erop

advertentie

Foto: Martin Jimmink goes Dakar

LIMA – De eerste etappe voor Martien Jimmink zit erop. Na jaren dromen mocht hij dan eindelijk starten in de Dakar Rally. De eerste proef van Lima naar Pisco was een verbindingsroute van 247 kilometer met een relatief korte etappe van 84 kilometer.

Rallymanics ving Martien op aan de finish, en daar bleek dat de coureur dacht dat hij vier waypoints had gemist. “Ik was helemaal in paniek”, vertelt Jimmink. “Ik ben een heel stuk teruggereden tot waar ik het goed had en ben heel precies op het roadbook verder gegaan, maar het was dezelfde route en nog steeds kreeg ik die waypoints niet. Ik heb de organisatie gebeld via de knop op het satellietkastje, maar dat vrouwtje in Parijs sprak geen woord Engels, dus daar had ik niks aan.

De schrik zat er lange tijd goed in bij de 58-jarige Dakar-debutant uit Kolhorn. Onderweg in de duinen was hij ervan overtuigd dat hij vier waypoints had gemist. Eén of twee van die meetpunten missen, levert een tijdstraf op, maar als je er vier mist, loop je het gevaar gediskwalificeerd te worden. Of zo’n waypoint is behaald, wordt aangegeven in de gps die de deelnemers voor op de motor hebben voor de navigatie. (Deze gps-waypoints zijn overigens niet hetzelfde als de wp’s die worden gebruikt in de live-timing van de organisatie; dat zijn punten die door de satelliet worden gemeten.) Is een waypoint gepasseerd, dan wordt dat door de gps geregistreerd en klikt het apparaat door naar het volgende waypoint. Die worden trouwens pas zichtbaar als het punt is gepasseerd. En dat gebeurde dus niet. Toen Jimmink bij een waypoint kwam, kreeg hij de melding dat hij er vier had gemist.

advertentie