Een bijzonder beestje

advertentie

DEN OEVER – Vroeger werden stapels en stapels Hollandse garnalen door de vrouwen van de vissers gepeld in de eigen huiskamer. Het was een gezellige bezigheid voor de dames die zo geroutineerd waren dat ze zonder te kijken en in een bizar tempo op een avond kilo’s garnalen pelden, terwijl ze gezellig bijkletsen. Door verscherpte eisen en de hoge loonkosten worden garnalen tegenwoordig niet meer in Nederland gepeld.

Het pellen van de garnalen vindt voornamelijk in Marokko plaats. Hier worden de garnalen volgens de strenge Nederlandse normen gepeld. Elke week rijden vrachtwagens heen en weer met onder geconditioneerde omstandigheden bewaarde garnalen. Per jaar komt vanuit de pelcentra ongeveer 9 miljoen kilo gepelde Hollandse garnalen terug naar de verwerkende bedrijven in Nederland. Daarnaast worden er op kleine schaal garnalen machinaal gepeld in Nederland.

Aanstaande zaterdag vanaf 8.30 uur tot 12.00 uur kunt u garnalen kopen op de ZeeVerse Vismarkt in de afslag op de haven van Den Oever. Meer informatie op www.versevis.nl

advertentie