Dure bruggen, of niet?

advertentie

(door: Kees Zwaan)

Hollands Kroon – Veel Nederlanders zijn gek op watersport en wagen zich op het binnenwater met een motor- of zeilboot. Er is in de Noordkop volop gelegenheid om te spelevaren. Het Amstelmeer is zo’n prachtige gelegenheid.

Maar ook het Oude Veer en het Kolhornerdiep zijn uitermate geschikt voor recreatie: water en volop natuur. Wat wil je nog meer? En de Noordkopper kanalen zijn goed bevaarbaar. Nog steeds heeft verkeer op het water voorrang; we zijn vanouds een zeevarende natie. Maar er is natuurlijk ook verkeer op het land waarvoor sloten, vaarten en kanalen grote hindernissen kunnen vormen.

De Noordkop ligt daarom vol met bruggen. Twee van die (ontsluitende) bruggen zijn urgent aan vernieuwing toe. Deze zijn tijdelijk vervangen door vaste noodbruggen. Het gaat om een brug nabij Kolhorn en een brug in Anna Paulowna.

Op dinsdag 31 januari boog de gemeenteraad zich over deze kwestie. Vooral de vraag of het al dan niet beweegbare bruggen moeten worden pijnigde de hersenen van de volksvertegenwoordigers. Wat is in het belang van de Hollands Kroners? Moeten er heel dure beweegbare bruggen komen of de veel goedkopere varianten?

De gemeenteraadsleden waren vertrouwelijk geïnformeerd over de kosten van zowel beweegbare als vaste bruggen. Het lijkt te gaan om zo’n anderhalf tot twee miljoen euro verschil. Kiest de gemeenteraad voor de dure, beweegbare bruggen dan zal dat flink op de begroting van de gemeente gaan drukken. Reden voor De Groot (CU) om als enige tegen het voorstel van het College (beweegbare bruggen) te stemmen. Het geld kan volgens hem wel aan andere nuttige zaken besteed worden.

De gemeenteraad koos voor een dure, beweegbare brug aan de Kerkweg (Anna Paulowna). De Raad stelde de beslissing rond de Westfriese Sluisbrug (Kolhorn) uit tot de volgende raadsvergadering. Het College gaat onderzoeken in hoeverre de gemeente vastzit aan een ambtelijke afspraak met de Provincie om te komen tot een beweegbare brug.

Buczynski (PvdA) is van mening dat het kiezen voor goedkope bruggen uiteindelijk duurkoop zal zijn  en gebruikte daarvoor de Engelse uitdrukking ‘penny wise, pound foolish’.

Er zijn al veel geldverslindende projecten door de gemeente ingezet. De verbouwing van de Ontmoeting bijvoorbeeld. Leeft de gemeente Hollands Kroon niet op een ‘te grote voet’? Een gewone burger moet zijn bestedingen beperken. Zo is voor mij een luxe motorjacht niet haalbaar en ben ik gedwongen Middenmeer per auto te bezoeken. Ook gemeenten zullen zich beperkingen moeten opleggen. Niet alles wat kán moet ook worden gedaan…

advertentie