Drumstick of kipfileetje?

advertentie

COLUMN – Grote industriële slachtkippenbedrijven zoals er ook enkele in Hollands Kroon gevestigd zijn, houden kippen in grote, raamloze loodsen. De kippen staan daar opeengepakt op een veel te klein oppervlak van ongeveer 650 vierkante centimeter per kip. Dat komt grofweg overeen met een A4-tje, nog te weinig ruimte om één vleugel uit te strekken.

Zulke kippenfabrieken geven duizenden kippen onderdak in één gebouw. De extreme overbevolking weerhoudt de dieren ervan hun natuurlijke gedrag te vertonen. Scharrelen is voor de gevederden niet aan de orde. Een zandbad nemen ook niet. Zelfs een stukje lopen is onmogelijk zonder op andere kippen te stappen. Een extreem dieronvriendelijke manier om kippen te houden.

Hoge concentraties ammonia uit de uitwerpselen zorgen voor een zeer slechte luchtkwaliteit in het gebouw en veroorzaken pijnlijke zweren aan de pootjes van de dieren. De verlichting wordt door de kippenboer (kun je nog wel van ‘boer’ spreken?) op een laag pitje gezet. Door de schuur schaars te verlichten wordt het agressiepeil en de activiteit van de kippen gereduceerd, waardoor ze sneller in gewicht aankomen.
De kippen zijn dan ook speciaal gefokt om zo snel mogelijk te groeien, maar dat doen ze zó snel dat hun lichaam dat niet kan bijhouden (plofkippen). Als ze na zeven weken naar het slachthuis gaan is het met het kippen bijzonder slecht gesteld. Veel van hen hebben dan al gebroken pootjes en gescheurde organen. Sommigen zijn tijdens het vervoer naar de slachterij al overleden door een hartstilstand.

Op de meeste verpakkingen kippenvlees staat te lezen: “Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terechtkomen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen.” Door de grootschalige, intensieve manier waarop de kippen worden gehouden zijn er allerlei risico’s ontstaan voor de consument. Je moet er volgens deze waarschuwing bij voorbaat al van uitgaan dat je stukje kip vol zit met -resistente- bacteriën. Te vergelijken met de zwartomrande waarschuwingen met illustatie op de pakjes -dodelijke- sigaretten die nog steeds overal worden verkocht…

Kees Zwaan

advertentie