Dit weekend Open Monumentendag

advertentie

Web-banner-BBHK-728x90px

REGIO – In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland en ook in Hollands Kroon gratis toegankelijk voor iedereen op de jaarlijkse Monumentendag.

Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden. 

‘Boeren, burgers en buitenlui’,
Dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak.

Onderstaand enkele tips voor dit weekend in Hollands Kroon meer info leest u terug op de website openmonumentendag.nl

Ook zullende de gebruikers van De Cultuurschuur in Wieringerwerf en verschillende verenigingen uit de Wieringermeer het nieuwe seizoen feestelijk openen op zaterdag 9 september a.s. van 13.00 tot 17.00 uur. Vele van deze gebruikers zullen deze dag aanwezig zijn en u verleiden deel te nemen aan een activiteit.

Het varende monument ansjovisjol KH44 maakt tijdens de Open Monumentendagen rondvaarten onder zeil op het Kolhornerdiep tegen een speciale prijs van €6,= per persoon. (kinderen tot 12 jaar gratis)

Van 11.00 tot 17.00 uur is molen De Onderneming aan de Koningsweg 75 in Hippolytushoef open voor bezoek. Hoewel de molen vanwege een doorgeroeste wiekenkruis niet kan draaien, is er toch voldoende te beleven.  Op zondag 10 september is molen De Hoop aan de Hofstraat 57 in Den Oever ook open in het kader van de Monumentendagen. Ook daar worden pannenkoeken gebakken en er wordt zelf Pannenkoeken eten tijdens de Open Monumentendagen
gemalen volkoren tarwemeel en bloem verkocht. 

Ook de Afsluitdijk is een van de locaties waarop van alles te zien en te beleven is. Het informatiecentrum in Kornwerderzand ‘De Afsluitdijk, nieuwe verhalen’ opent Zaterdag 9 september van 10.00 uur tot 17.00 uur haar deuren.

advertentie