Dirkendag komt er weer aan

advertentie

Dirken op de dijk in 2010. Foto: Noordkopnieuws

DEN OEVER – Een week voor de Flora- en Visserijdagen is er een groot en heel bijzonder feest in café Tante Pietje die is gelegen bij de nieuwe coupure aan de Oeverse haven. Een feest die men nergens anders vindt.

Op deze dag (zaterdag 17 augustus) is iedereen die Dirk, of enigszins daarop lijkend, welkom vanaf 16.00 tot 20.00 uur. Alle Dirken worden dan geëerd en misschien komen er wel bijzondere of bekende Dirken naar Den Oever.

De eerste Dirkendag werd gehouden in 1984. In voornoemd café zaten op een middag vijf mannen naast elkaar, die allemaal Dirk heetten. En zij wisten er nog wel een paar. Zo kwam het idee op, zo veel mogelijk Dirken bij elkaar te roepen. Een kort tevoren geplaatste oproep in de Wieringer Courant leidde tot een opkomst van negentien Dirken.

Om die reden werd ook bredere publiciteit gezocht en gevonden. Landelijke dagbladen en radio- en televisieprogramma’s besteedden er aandacht aan en sindsdien bezoeken jaarlijks tientallen Dirken, Dicks en Dirkjes uit heel Nederland en soms van daarbuiten deze gezellige bijeenkomst in het café aan de Havenstraat. Ook zijn er wel eens meer dan honderd geweest.

Het leverde aardige conclusies op, bijvoorbeeld dat de meeste Dirken niet te dik maar te kort zijn, een vriendelijk maar ook wat gemakzuchtig karakter hebben en nu en dan door aanvallen van dorst worden gekweld.

Het recept is door de jaren heen niet veranderd. Een tientje in de pot en gastheer Bob komt tijdig langs met een hapje of een drankje. Voor minderjarige Dirkjes is er snoep en frisdrank.

advertentie