Crowdfunding voor de plaatsing van 200 herdenkingsstenen bij het Joods Werkdorp Slootdorp

advertentie

Het hoofdgebouw van het Joods Werkdorp

SLOOTDORP – Enkele weken geleden is het plan van Ina Hoogenbosch en Marieke Roos in de publiciteit gekomen. Zij namen het initiatief om op 20 maart 2020 voor iedere omgekomen bewoner van het Joods Werkdorp Slootdorp een herdenkingssteen te plaatsen.

Dit initiatief sluit voor 100% aan bij het plan van het Nationale 4 en 5 mei Comité om het volgend jaar extra aandacht te vragen voor de holocaust. In de gemeente Hollands Kroon is Slootdorp bij uitstek de plek daarvoor. Ina Hoogenbosch: ‘ Toen in 1941 het Werkdorp door de Duitsers ontruimd werd waren er een 300 tal leerlingen aanwezig in de leeftijd van veertien tot dertig jaar. Bijna 200 leerlingen hebben dit met de dood moeten bekopen, evenals een aantal begeleiders met hun gezin.

Voor hen willen wij de stenen leggen opdat zij niet vergeten worden’.
Marieke Roos :’In de hal hangt een rol met namen van de jongens en meisjes die niet terug gekomen zijn. We zijn bezig te achterhalen waar en wanneer ze geboren zijn en waar ze zijn omgekomen. Op internet kom je dan heel ver. Van sommigen hebben we hele verhalen gelezen. Deze jongens en meisjes gaan weer voor je leven en dat motiveert om dit project tot een succes te maken’.

Het hele project zal een € 10.000 moeten kosten. Maar de initiafneemsters hopen dat bedrag te kunnen verlagen door bijdragen in materiaal en mankracht. Marieke Roos heeft daar ervaring mee. ‘Bij de bouw van de Heidense kapel op Wieringen is er heel veel op de kosten bespaard door werkzaamheden van vrijwilligers. En door het beschikbaar stellen van materieel’. Daar hopen wij nu ook op.

De beide dames prijzen zich gelukkig met de steun van het Historisch Genootschap Wieringermeer. Op deze manier hoefde er geen stichting opgericht te worden teneinde een bankrekening te kunnen openen. Nu verzorgt de penningmeester het financiële gedeelte. Het nummer mag natuurlijk niet ontbreken: NL32RABO 0134 0952 86 ten name van Historisch Genootschap Wieringermeer onder vermelding van; Joods Werkdorp. Elk bedrag is welkom, maar voor € 25.- kunt u een steen adopteren.

Ontwerp
Het ontwerp van het geheel ziet er gelikt uit. De stenen zijn gesitueerd rond het bestaande monument aan de kant van de Nieuwesluizerweg en wordt afgerond door een buxushaag. Het halfronde pad wordt breed genoeg voor een rolstoel of booster. De eigenaar van het terrein kan zich hierin vinden en verleent verdere steun in de vorm van onderhoud.

advertentie