Criminelen worden steeds digitaler

advertentie

Via e-mail en social media worden de laatste tijd veel nep-winacties verspreid die je geld kosten in plaats van de beloofde honderden euro’s aan waardebonnen opleveren. Er gaan op dit moment meerdere van rond, zowel uit naam van Efteling, KLM Royal Dutch Airlines en dus ook Walibi Holland. Herkennen is belangrijk want gratis kaartjes zijn verleidelijk, maar de gevolgen vaak niet mals.

Een echte winactie staat vrijwel altijd op de officiële website of socialmediapagina van het bedrijf. Kun je het daar niet vinden? Dan zal het bericht dat je ontving waarschijnlijk nep zijn. Gebruik niet de link in het bericht, want die kan leiden naar een nagemaakte site of nepaccount op sociale media.

Maar hoe herken je nou zo’n nep actiewebsite? De grote concerns hebben allemaal beveiligde websites, die herken je aan https:// wat voor de url staat. De criminelen gebruiken dat niet, dus als er http:// ervoor staat is het nep.

Dus krijg je een e-mail of een whatsapp kijk dan goed en klik niet zomaar. Meer info van dit soort acties vindt je op de site van de consumentenbond.

 

advertentie