COLUMN: Voorsprong of achterstand?

advertentie

Op donderdag 28 september is het nieuwe politieke seizoen officieel van start gegaan, de eerste vergadering van de gemeenteraad na het zomerreces heeft inmiddels plaatsgevonden. Eén dag te laat, dat wel. Een dag eerder, op woensdag, is namelijk het horrorslachthuis in Izegem België weer open gegaan. We hollen dus vanaf de aftrap achter de feiten aan.

Wat heeft “ons” bestuur met een uiterst dubieus slachthuis in België te maken? Meer dan U denkt, let maar op. Tijdens de afwezigheid van onze politici is er namelijk wel weer het één en ander gebeurd. Ik noem bijvoorbeeld de 20.000 varkens die zijn verbrand in een stal in Erichem in Drenthe. Als je ze achter elkaar zou leggen, zou je er de afsluitdijk van Den Oever tot Zürich mee kunnen vullen. Meer dan dertig kilometer dode varkens.

Landelijk en gemeentelijk bestuur spreken hun afschuw uit, maar de regels worden niet aangescherpt. De eigenaar heeft in Duitsland een verbod gekregen om varkens te houden, maar in Nederland niet. Buiten onze gemeente zult u zeggen, dus onze gemeenteraad treft geen blaam. Maar hoe is het met de brandveiligheid in de megastallen binnen de grenzen van Hollands Kroon?
Tussentijds zijn we vervolgens geconfronteerd met het Fipronil schandaal. Naar schatting 2,5 miljoen kippen zijn door dit menselijk falen over de kling gejaagd. We waren in Zürich, als je de kippen achter de varkens legt, krijg je een lint tot ruim voorbij Berlijn. De sector nam haar verantwoordelijkheid niet, de consument nam haar verantwoordelijkheid niet en de bestuurders nemen hun verantwoordelijkheden al helemaal niet. We spreken schande over het optreden van de NVWA, maar doen er vervolgens niets mee. De sector, de consument én ons bestuur geven hiermee aan dat de strijd tegen dierenleed voornamelijk met de mond gestreden wordt.

En nu dan een schandaalslachthuis in België. In het geheim gefilmde beelden van hemeltergend en structureel dierenleed. Weer hollen we achter de feiten aan en weer spreken we onze afschuw uit. U en ik weten in ons achterhoofd, dat dit niet de afschuwelijke uitzondering is. Wij weten best dat in het volgende slachthuis de omstandigheden minstens even mens en dier onterend zijn.
Werk aan de winkel dus. U en ik verwachten nu dat ons gemeentebestuur voortvarend de mogelijke knelpunten in het dierenwelzijn in kaart brengt. We zitten niet te wachten op een gemeentebestuur dat achteraf haar afschuw uitspreekt. Het is niet hoopgevend, dat u tijdens de opening van uw politieke jaar, met geen woord aandacht schenkt aan deze heikele kwestie. In een agrarische gemeente als Hollands Kroon, dient het dierenwelzijn extra in de gaten te worden gehouden. Dat hebben de beschreven misstanden wel aangetoond.
Voor alle duidelijkheid, we zitten te wachten op een bestuur dat pro actief handelt, dat lessen trekt uit het verleden en dat haar verantwoordelijkheid neemt op het moment dat dat zin heeft. U weet nu wat er mis kan én zal gaan als u niet oplet. Ik stel dan ook voor om, als u door nieuw dierenleed gedwongen bent wederom uw afschuw uit te spreken, dat we deze tekst op uw voorhoofd tatoeëren. U wist het namelijk wél. Ik heb het u zelf verteld.

Evert Marsmans
Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

Facebook Comment

advertentie