COLUMN: Van Gameren ga je schamen

advertentie

Tijdens de verkiezing van de gemeenteraad heeft de kiezer LADA keihard laten vallen. Nogal logisch als je jezelf Lokale Democratie ANDERS noemt, en er verandert werkelijk helemaal niets als je dan aan de macht komt. Ik heb het door, de kiezer heeft het door maar bij LADA zelf dringt het nog steeds niet door.

 Dat bleek ook uit de conclusies die ze trokken in de vergadering waar ze het verlies bespraken.
Het lijkt of Henk van Gameren, fractievoorzitter en enig overgebleven vertegenwoordiger van LADA in de gemeenteraad, nu een initiatief gestart is om ook de laatste paar kiezers van zich te vervreemden. Vlak nadat de gemeenteraad met grote meerderheid had ingestemd met de benoeming van de wethouders diende hij een motie van afkeuring in. Afkeuring van de benoeming van Theo Meskers wel te verstaan.
Kansloos en nodeloos kwetsend. Enig medestander in de gemeenteraad vond hij in politiek laagvlieger Dorien Sijbenga van de partij ANDERS!. ANDERS! Met een uitroepteken is inmiddels minstens de derde naam van deze organisatie. De naamswijzigingen behoren overigens wel tot de meest noemenswaardige wapenfeiten van deze club.
Nou is op de benoeming van Theo Meskers best wat aan te merken, maar een motie is in deze situatie een ongepast middel. Zou Henk van Gameren ook een afkeurende brief hebben geschreven aan de BUCH gemeenten om te laten weten dat zijn eigen gesneuvelde wethouder Frits Westerkamp geen geschikte kandidaat is? Ik denk zomaar van niet.
Het is vooral een gemiste kans. Veel beter was het om Dhr. Meskers een cadeautje aan te bieden in de vorm van een schep, met de woorden: “beste Theo, veel succes, maar de volgende haven graaf je maar mooi zelf”. Of een zak Douwe Egberts punten met de mededeling dat dat altijd nog beter is dan de door Meskers gewenste Mobi punten. Zelfs een telraam, alhoewel erg voor de hand liggend, zou een passend cadeau zijn geweest.
De meeste partijen in de oppositie vroegen zich af of de aanstelling wel gepast was. De coalitie pareerde alle aantijgingen, maar liet een duidelijke ruimte om een onderzoek naar de gang van zaken rond het fiasco van MFA de Ontmoeting te laten plaatsvinden. Of zo’n onderzoek er daadwerkelijk komt is nog niet duidelijk, zeker niet als je bedenkt dat de coalitie een ruime meerderheid heeft. Toch zou het voor de kiezer en voor de geloofwaardigheid van de politiek goed zijn als er duidelijkheid komt over deze kwestie. Overigens zijn er nog wel een aantal zaken die een onderzoek verdienen. Ik noem even het COWWI, de tekorten bij Incluzio, de situatie bij Luyt en de Kooyhaven. Genoeg mogelijkheden om je politiek te profileren zou ik zeggen. In ieder geval beter dan het indienen van een kansloze motie. Ik zou van Gameren willen adviseren om zijn politieke heil te zoeken in Den Helder. Daar zal hij moeiteloos aansluiting vinden bij geestverwanten die ook van gekkigheid niet meer weten wat te doen.

Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

advertentie