COLUMN: Rotterdamse allure

advertentie

Eeuwenlang, letterlijk, begon het hart van terugkerende schippers sneller te kloppen als ze in de verte de contouren van de Michaëlskerk in Oosterland ontwaarden. Bijna thuis. De vertrouwde toren gaf aan dat de reis er bijna opzat. De kostbare lading kon gelost worden en omgezet in klinkende munt. De warme kont van moeder de vrouw lokte. Het oliepak kon tot de volgende maandag in de kast worden opgeborgen.

Gelukkig komt aan dit nostalgisch geneuzel binnenkort een einde. In al hun wijsheid hebben onze politici de mogelijkheid geschapen om een nieuw baken van herkenning vorm te geven. Een eeuwenoude toren getuigd nou niet meteen van vooruitstrevende politieke daadkracht. Onze gemeente moet immers worden opgestuwd in de vaart der volkeren. Dat is beter. Voor ons.
Laten we een voorbeeld nemen aan Rotterdam. Een herkenningspunt is niet langer voldoende. We willen een skyline. Hoge gebouwen, die welvaart en vooruitgang uitstralen. We zijn geen achterlijk eiland, mijnheer. We zijn een moderne samenleving die volop in beweging is. Dynamiek, durf en stadse allure. Daar zitten we op te wachten, op Wieringen.

In de brochure wordt trots melding gemaakt van het feit dat wij, Wieringers, vanuit de toren uitzicht hebben op het Ijsselmeer, de Waddenzee én het Amstelmeer. Allemaal tegelijk, onder het genot van een heerlijk kopje koffie. Sorry mijnheer Marsmans, een Latte Macchiato, we blijven immers wél vooruitstrevend. Reden voor opperste vreugde, de weg naar de vooruitgang is definitief ingeslagen.
Ik wil deze opperbeste stemming natuurlijk niet verstoren, U kent mij. Maar is het niet zo, dat als wij vanuit deze flat op al onze wateren kunnen uitkijken, wij eveneens vanuit al die wateren deze flat kunnen zien? Waar wij ons ook op Wieringen bevinden, altijd zal in onze ooghoek het vertrouwde grijs van onze eigen flat zichtbaar zijn. Geloof mij, binnen een paar eeuwen zal dit beeld net zo vertrouwd zijn als nu die goede oude Michaëlskerk.

Over de levensvatbaarheid van de horeca hoeven we ons al helemaal geen zorgen te maken. Hele hordes toeristen zullen ons eiland in de zomer overstromen. Allemaal zullen ze met open mond naar dit architectonisch wonder staan kijken. We zullen worden gefeliciteerd met ons daadkrachtig bestuur, dat er voor heeft gezorgd dat wij allen op de bouwkundige wereldkaart worden geplaatst. Ik laat mij meeslepen, ik weet het, maar ik denk dat zelfs de Unesco al helemaal blij wordt van dit idee.
En één ding moet je onze politici nageven, ze hebben in dit geval een plan B gemaakt. Mocht het nou toch niet helemaal lopen zoals gepland, met de horeca. Mocht nou toch de Siberische winter in de Wieringse horeca machtiger zijn dan de plannen op de stadse tekentafel, dan is daar nu al rekening mee gehouden. Er kunnen immers altijd nog arbeidsmigranten in het leegstaande hotel worden gehuisvest.

Evert Marsmans
Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

Facebook Comment

advertentie