COLUMN: Rollebollend over straat

advertentie

De afgelopen weken sprak ik met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezing met verschillende fractieleiders. In gesprekken van ongeveer een uur kregen ze de gelegenheid hun licht te laten schijnen over verschillende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente.

Allen spraken hun waardering uit voor de inzet van de burger. Burgerparticipatie blijkt hét toverwoord voor de naderende verkiezingen.
Nou ben ik ook een burger. Ik participeer, doe vrijwilligerswerk en ben mantelzorger. Ik volg zelfs de lokale politiek. Modelburger misschien dus wel. Daarom heb ik, naar hun maatstaven, recht van spreken. Bij deze dan mijn duit in het zakje van de burgerparticipatie. Lief college, leden van de raad, stop alstublieft met  rollebollend over straat gaan.

Ik refereer natuurlijk aan de strijd die momenteel gaande is met de firma Luyt. Wie er ook gelijk heeft, uw manier van optreden roept veel weerstand op. Het stuit mij tegen de borst dat wij, de participerende burger, worden bestuurd door een groep mensen die binnen vier jaar tijd minstens drie keer publiekelijk met een bedrijf in aanvaring komen. En niet zo zachtjes ook.

Ik wil u herinneren aan de camping in Wieringerwerf. De ontruiming daarvan verdiende al geen schoonheidsprijs, het vervolg werd helemaal een drama. Ik spreek me niet uit over wie er schuld heeft. Ik zou alleen wel meer respect kunnen opbrengen voor een organisatie die zaken niet zo uit de hand liet lopen. Maar hup, de hakken in het zand. De rechter moet er nu aan te pas komen. Was dat nou écht nodig?

Ik wil u herinneren aan de situatie rond de kermis in Hippolytushoef. Jarenlang een vrijwel probleemloos volksfeest, een jaarlijks hoogtepuntje voor de bewoners. Toch bleek dit maar schone schijn. Plots stonden gemeente en organisatie lijnrecht tegenover elkaar. Hakken in het zand. Zozeer zelfs, dat de hele kermis dreigde te worden afgeblazen. Ik heb opnieuw geen oordeel over schuld. Maar voor een bestuur dat vecht voor het behoud van traditie en samenhang in de samenleving ging u wel erg kort door de bocht. Was dat nou écht nodig?

En dan nu weer de zaak Luyt. De politie werd er notabene bijgehaald om de zaak niet uit de hand te laten lopen. We spreken hier over een gerespecteerd bedrijf, dat al jaren geworteld is in de samenleving van Den Oever. Een bedrijf dat niet bekend staat als een stelletje cowboys die voortdurend op de rand van het toelaatbare opereren.  In mijn beleving is het schrijnend dat er in die situatie politie aan te pas moet komen om verplaatsing af te dwingen. Was dat nou écht nodig?

Lief college, leden van de gemeenteraad, maakt u zich geen zorgen. Ik blijf een modelburger. Ik blijf participeren in de samenleving. U heeft me wel aan het twijfelen gebracht of ik nog wel met u wil participeren. Het is mooi dat we in maart onze stem mogen uitbrengen. Ik hoop dat, met mij, de kiezer nog eens diep nadenkt. Willen wij wel vertegenwoordigd worden door een bestuur dat om de haverklap in conflict raakt met haar inwoners? Ik betwijfel het.

Evert Marsmans
Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

* een Facebook reactie - reageren doet dhr. marsmans via zijn eigen website, natuurlijk mag u hier ook u commentaar neerzetten echter reageren gaat via demeningvanmarsmans.nl

advertentie