COLUMN: Poppenkast

advertentie

Hoera, U mag uw mening geven. Wat moet er in de profielschets voor de nieuw te benoemen burgemeester staan? Welke eigenschappen zoekt u in een burgervader? Aan welke eisen moet hij of zij voldoen? Ik geef meteen toe, persoonlijk heb ik geen flauw idee. Ik ben al blij als hij er niet met de kas vandoor gaat.

Kennelijk ben ik niet de enige. Op een bijeenkomst die werd georganiseerd om met politici in gesprek te gaan over deze profielschets kwamen welgeteld drie mensen. Allen leden van de groep Onafhankelijk Betrokken Burgers. Nou past het mij niet om de draak te steken met deze club van betrokken burgers. Elke betrokken burger is er tenslotte eentje, en uiteindelijk ben ik zelf ook best betrokken. Wel lijkt me duidelijk dat ze staan te trekken aan een dood paard.

Welke eisen wist dit groepje dan uiteindelijk toch nog te formuleren? De nieuwe burgemeester zou bij voorkeur een vrouw moeten zijn. Pardon, waarop is dit verlangen gebaseerd? Hebben ze soms ook een plaatje met een voorbeeld ingeleverd? Zonder een duidelijke motivatie is dit óf seksistisch, óf overdreven politieke correctheid óf gewoon onzin.

Anders nog iets? Ja, de burry zou integriteit, stressbestendigheid, toegankelijkheid, charisma, warmte en passie moeten uitstralen. In dat geval kunnen we dus het beste kiezen voor Piet Paulusma of Mart Smeets. Oh nee, dat zijn geen vrouwen. In elke sollicitatie, voor elke functie kun je deze algemeenheden tegenkomen. Dit raakt kant noch wal.

Ik heb in de periode voor de verkiezingen de fractieleiders van de politieke partijen in de gemeenteraad geïnterviewd. Ik wilde onder andere van hen weten wat ze anders zouden formuleren in de profielschets voor de nieuwe burgemeester, dan in de profielschets die Jaap Nawijn opgeleverde. Toegegeven, de bedoeling van die vraag was om kritiek op de huidige burgemeester uit te lokken. De meeste politici omzeilden deze klip, maar geen van hen kwam met zinnige aanvullingen of kwaliteiten.
Persoonlijk zou ik denken dat hij z’n school moet hebben afgemaakt, dat hij bestuurlijke ervaring moet hebben en dat hij van onbesproken gedrag is. Voor de duidelijkheid, ik spreek hier politiek correct en genderneutraal. Bij gebleken geschiktheid maakt het niet uit of het een man of een vrouw is.

Als het puntje bij het paaltje komt, verdwijnen al deze zorgvuldig geformuleerde eisen achter de gesloten deuren van de sollicitatie commissie. Ze toveren een konijn uit de hoge hoed en zeggen dat ze denken een geschikte kandidaat te hebben gevonden. Denkt u nou werkelijk dat ze zullen zeggen: prima kandidaat, maar erg integer is ie niet? Of: prima kandidaat, maar hij is niet zo gemotiveerd, hij straalt geen passie en warmte uit?

Luister dames en heren politici, we willen best meepraten en meedenken, maar dan wel over zaken die er werkelijk wat toe doen. En we willen ook zien wat er dan van die mening terecht komt. Het heeft geen zin om vaagheden te formuleren om vervolgens te kunnen zeggen dat we dit zelf zo gewild hebben. U presenteert ons een fopdemocratie.

advertentie