COLUMN: Kippenlief en kippenleed

advertentie

Heerlijke eitjes gebakken voor de lunch. Zonder Fipronil. Gegarandeerd. Door wie? Door mezelf. Het zijn namelijk de eitjes van onze eigen kippen. Als hun hok moet worden schoongemaakt doe ik dat gewoon zelf, met een sopje.

Voor zover ik weet, hebben mijn kippen geen bloedluis. Misschien zijn onze kippen wel niet interessant genoeg  voor bloedluis. Het zijn er tenslotte maar twee, plus een haan.

Niet zomaar kippetjes trouwens. Cochin krielkippen zijn het, met van die verenplosjes aan de poten. Rasecht en uit een goed nest. Mooi en nog lief ook. Een combinatie die niet heel vaak voorkomt. Ze eten uit de hand en komen ondertussen gezellig tegen je aan staan knuffelen.

Twee kippetjes die de hele zomer druk zijn om ons dagelijks van eieren te voorzien. Ik ben ze er uiterst dankbaar voor en verzorg ze dan ook met groot plezier. Beetje hooi in hun nachthok, beetje zand om in te scharrelen. Graan, kippenkorrels en wat groen. Liefde en aandacht. Heel ingewikkeld is het niet.

Dit is trouwens pas het eerste jaar dat we een haan hebben. Hij was nog maar net gearriveerd, toen hij begon te doen waar hij goed in is. Zonder dralen besprong hij onze verbaasde kippetjes. Toegegeven, hij heeft twee pogingen nodig gehad. De eerste keer was een teleurstelling voor de kippen en voor ons. Eenentwintig dagen zaten ze te broeden zonder resultaat. Onervarenheid denk ik maar.

In opperste staat van verrukking stonden we dan ook te kijken, toen er na de tweede periode van broedsheid, plotseling vier kuikentjes door het hok scharrelden. Zonder enige opleiding namen kippetjes en haan de ouderrol op zich. Geduldig, alsof ze nooit anders gedaan hebben leren ze het jonge spul om kip te zijn.

Vier nieuwe kippen dus, waarvan we nu al weten dat ze een gelukkig leventje tegemoet gaan. Voor zover dat te voorspellen is natuurlijk, maar de voortekenen zijn gunstig. De toekomstige eigenaren zijn er nu al blij mee. Ze komen minimaal wekelijks kijken hoe onze toom zich ontwikkeld. Het zullen dus geen plofkippen worden en de kans dat ze ooit geruimd moeten worden is nihil. Ik garandeer U: zelfs als we vier haantjes blijken te hebben komt er niet één in de shredder terecht.

Ik ben me ervan bewust, dat onze kippen niet het antwoord zijn op de voedselproblematiek van de hele wereld. Ik vertel dit verhaal ter nagedachtenis aan weer een nieuwe golf van miljoenen kippen die geruimd moeten worden. Geruimd omdat er kennelijk mensen zijn die heel anders denken over het welzijn van kippen.

Evert Marsmans
Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

Facebook Comment

advertentie