COLUMN: De laatste glasvezel

advertentie

Web-banner-BBHK-728x90px

Ik zal u iets bekennen: ook ik ben voor snel internet in het buitengebied. Ik val hiermee niet van mijn geloof en ik ben ook niet solidair met de polderbewoner. Glasvezel is nog steeds niet de nieuwe nutsvoorziening en ik ben er ook van overtuigd dat de markt prima functioneert. De markt heeft keihard gezegd: niet doen, die glasvezel. Alleen middels een dure en gekunstelde constructie is glasvezel realiseerbaar.

De Coöperatie Breedband Hollands Kroon presenteert een plan dat naar mijn berekening zelfs bij een deelname van 60% van de bewoners een voortdurend exploitatietekort te zien zal geven. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de onderbouwing, de cijfers presenteer ik op mijn blog.

Hoe kunnen we dan toch een bevredigend resultaat neerzetten? Ondanks de stapels papier die gemeente, politiek en belanghebbenden produceren, is het antwoord vrij simpel. Laat het idee van glasvezel varen. Het is onzin om juist aan de periferie van het internet de meest snelle en dure vorm van bekabeling toe te passen. Er is geen draagvlak voor en ook de garantie voor de toekomst ontbreekt, ondanks alle hoogdravende bewoordingen van belanghebbenden. Als u zo zeker weet, belanghebbende, dat glasvezel het medium van de toekomst is, waarom is er dan niemand die de portemonnee wil trekken om dit idee te garanderen?

Hoe dan wel? We gaan in gesprek met ZIGGO/KPN en vragen hen de oplossing. Inderdaad, de bedrijven die in Nederland al jaren bekabelen, vragen we om advies en steun. Ik garandeer u dat ze voor veel minder dan de door CBHK gehanteerde som van 4700 euro per aansluiting, de deelnemers van internet kunnen voorzien.

Hoe gaan we dat betalen? Heel simpel: ieder voor zich. U, lieve internetgebruiker, gaat zelf uw eigen internetverbinding betalen. U bent namelijk de gebruiker en u geniet van de talloze voordelen van dat snelle internet. Daarnaast is internet voor de toekomst zo belangrijk, uw eigen woorden, dat de investering zich zal vertalen in waardestijging van uw huis.

Een interessante optie is misschien de verstrekking van hele kleine standaard hypotheekjes. Elke deelnemer zou op deze manier, zonder grote financiële risico’s, aan het plan kunnen deelnemen. Een nieuw klantenbestand van 1860 kleine hypotheken, zou voor elke bank zakelijk gezien mogelijkheden bieden.

De rol van de overheid kan in dit geval uiterst beperkt blijven. Regulerend en faciliterend, maar beslist niet betalend. Precies zoals de meeste politieke partijen zich nu uitspreken. De gemeente of de provincie kan een functie vervullen in het oplossen van knelmomenten, misschien een passende overeenkomst sluiten met de kabelaars en vooral de processen stroomlijnen. Daar hebben we als gemeenschap tenminste echt iets aan.

De cliffhanger van deze week? Die is er niet, volgende week een ander onderwerp.

Evert Marsmans
Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

Facebook Comment

advertentie