COLUMN: Daar gaan we weer

advertentie

De coalitie is rond. VVD, CDA en Senioren Hollands Kroon hebben elkaar kunnen vinden in een nieuw coalitieakkoord. Komende dinsdag worden de wethouders Meskers, van Gent en Groot beëdigd.

Hoera, de vlag kan uit. In de gangen van het gemeentehuis danst men de samba. Men proost op de tamelijk geruisloze coalitiebesprekingen en heft het glas wederom op de komende periode van weer hetzelfde. Pardon, weer hetzelfde? Dus nog twee weggestuurde wethouders? Oh nee, ze waren niet weggestuurd, ze hielden de eer aan zichzelf. De raad kreeg de kans niet om ze weg te sturen. De algemene reserve is op, dus van verdere geldsmijterij zullen we verstoken blijven. Oh nee, de gemeente heeft er gewoon 25 miljoen bij geleend. Van onze centen, opnieuw.

De enkele burger (één op de twee, 50%) die nog de moeite neemt om te stemmen kan gerust zijn, we hebben opnieuw een stabiele coalitie. Dat is inderdaad een groot goed. Kijk naar de poppenkast in Den Helder. Maar hebt u voor de verkiezingen ook maar één goed idee gehoord? Ik niet. Woningbouw, bereikbaarheid of werkgelegenheid werden niet of nauwelijks genoemd in de zee van twitterberichten, ronde tafelgesprekken en verkiezingsdebatten. Ze luisterden naar ons, tamelijk verveeld, maar toch, U had uw stem kunnen laten horen.
De oppositie op links is een samenwerkingsverband aangegaan. Vier piepstemmetjes die niet serieus werden genomen hebben zich verenigd in één machtig piepstemmetje. Dat ook niet gehoord zal worden. Bij voorbaat kansloos tegen dit opnieuw dichtgetimmerde coalitie akkoord. Jip Pankras, leider van de Senioren Hollands Kroon (we zijn niet links en we zijn niet rechts), heeft zijn zaakjes keurig voor elkaar.

Afgelopen woensdag belde ik Theo Meskers met de vraag of ik hem al mocht feliciteren met een nieuw wethouderschap. Dat mocht, en dat heb ik dus ook gedaan. Donderdag zou er een persbericht volgen. Hij zou er persoonlijk aandacht aan besteden omdat ik eraan twijfelde of dat wel bij ons, de lokale omroep, terecht zou komen. Gelukkig zijn ze nog niet beëdigd, want anders zou dat de eerste gebroken belofte van de nieuwe coalitie zijn geworden. Het leek mij een goed begin van de nieuwe regeerperiode van deze coalitie om de communicatie tussen gemeente en pers voor u uit de doeken te doen. Hoe werkt dat, beslissingen die B en W nemen, communiceren met de inwoners van de gemeente? Ik nodigde daartoe de woordvoerders van de gemeente uit voor een interview. Na twee weken beraadslagen waren ze eruit. Ze vinden het niet passend bij hun rol om inhoudelijk uitleg te geven over hun functie. U en ik mogen er verder naar raden.

Op de lijst van Elzevier over de beste gemeenten om te wonen, worden we ingedeeld in de onderste regionen. We zijn sinds de oprichting van Hollands Kroon niet gestegen. Dat zal deze periode opnieuw niet gebeuren. We krijgen immers meer van hetzelfde. We, inderdaad stemmers en niet stemmers delen dezelfde verantwoordelijkheid, hebben er zelf voor gekozen. Ze zijn niet links en ze zijn niet rechts, eigenlijk is het enige dat je ervan kunt zeggen: ze zijn wel ontzettend duur.

Evert Marsmans
Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

* een Facebook reactie - reageren doet dhr. marsmans via zijn eigen website, natuurlijk mag u hier ook u commentaar neerzetten echter reageren gaat via demeningvanmarsmans.nl

advertentie