Buurtschap Moerbeek tegen komst van extra arbeidsmigranten (video)

advertentie

Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos

LUTJEWINKEL – Inwoners van Moerbeek zijn tegen de komst van nog meer arbeidsmigranten in het buurtschap. Bloembollenbedrijf Wit heeft een plan klaar liggen voor huisvesting van zo’n 60 buitenlandse werknemers. Daar moet het buurtschap niet aan denken. “Straks wonen hier meer Polen dan Moerbekers.”

Tineke van den Beldt uit Moerbeek moet er niet aan denken dat het bloembollenbedrijf de huisvesting van seizoensarbeiders mag uitbreiden. “Als de gemeente het toestaat dan krijg ik hier naast 60 arbeidsmigranten en verderop nog eens 60. Dat vindt niemand leuk.”

Inwoners van Moerbeek vrezen dat het buurtschap met zo’n 100 inwoners een extra groep bewoners niet aankan. “De wegen zijn smal. Er is geen riolering dus na zuivering komt er evengoed nog heel veel extra aan afvalstoffen als anticonceptie en medicijnenrestanten in het oppervlaktewater. Dat is niet goed voor de veehouders”, licht Arie Bonntjes, inwoner van Moerbeek.

Volgens het bloembollenbedrijf Wit is het nog lang niet duidelijk of het plan door gaat. Het bedrijf onthoudt zich verder van alle commentaar. De gemeente Hollands Kroon hoopt deze maand met een voorstel te komen voor de huisvesting van seizoensarbeiders. Met bijna 4.000 arbeidsmigranten in de gemeente is de nood hoog.

Flexcontainers
“De charme van Moerbeek is de rust en de weidsheid. Ik ben niet boos op het bedrijf, maar hoop wel dat de gemeente inziet dat dit een te grote impact is voor Moerbeek,” vertelt Co Boontjes. Arie Boontjes voegt eraan toe: “Ze kunnen van die flexcontainers neerzetten. Die staan acht weken en dan kunnen ze weer weg. Dat is ook een oplossing.”

Een bijdrage van mediapartner NH Nieuws met een reportage van Jurgen van den Bos

advertentie