Brandweer Middenmeer oefent bij Cacao de Zaan (Olam)

advertentie

MIDDENMEER – Zoals elke brandweerkazerne in Nederland heeft ook Post Middenmeer een wekelijkse oefenavond. Daar de geplande trainingsavond ‘nieuwe kijk op blussing’ voor bevelvoerders niet door ging, moest er uitgeweken worden naar plan B. Gelukkig heeft Middenmeer al jarenlang een goed contact met de bedrijfsbrandweer van Cacao de Zaan (Olam), dus kon er snel geschakeld worden.

In 2018 was er daadwerkelijk een brandincident binnen de fabriek, waarbij zowel de bedrijfsbrandweer als de gemeentelijke brandweer van Zaanstreek/Waterland werden ingezet. Na evaluatie van het incident, dat begon om 12:36 uur en eindigde om 03:00 uur, kwam het punt van samenwerking naar voren. Op dat vlak waren er nog wel wat verbeterpunten. Reden voor de bedrijfsbrandweer om het incident nog eens in oefenvorm te draaien in een kleinere setting (2 tankautospuiten).

Rond 19:00 uur reed de Tankautospuit van Middenmeer richting Koog a/d Zaan, alwaar ze rond 19:30 ontvangen werden door de bedrijfsbrandweer van Olam met een kop koffie en een hartelijk welkom. Gevolgd door een briefing met aandachtspunten en de leerdoelen van de avond.

Het doel van de avond was om manschappen van Middenmeer met 1 manschap van Olam te laten meelopen. De manschappen van Olam zijn bekend met de fabriek, de werking, lokatie van de machines en wijze van handelen. Bij alle handelingen werd er uitleg gegeven waarom men koos voor die handeling en wat het effect ervan was.

Alle manschappen van Olam en Middenmeer werden aangestuurd door de bevelvoerder van Olam in samenwerking met de bedrijfsdeskundige. De bevelvoerder van Middenmeer bleef in de regelkamer en gaf de opdrachten door aan zijn manschappen die uit het overleg tussen bevelvoerders en bedrijfsdeskundige naar voren kwamen. Centraal punt van overleg was de regelkamer van waaruit de uitdeling van taken plaats vond. Daar bleef men verschoond van lawaai, rook en warmte.

Na beëindiging van de oefening werd het scenario kort nabesproken en volgde er nog een powerpoint presentatie van de daadwerkelijke inzet, oorzaak en bestrijding zoals die plaatsvond in 2018.

Alle aanwezigen waren het erover eens dat het een nuttige en leerzame oefening was geweest. De opgedane kennis van werken in een lawaaierige, warme en onder rook staande ruimtes kan van pas komen in het eigen verzorgingsgebied van Middenmeer.

Rond 22:30 uur was iedereen weer retour op de kazerne van Middenmeer, moe maar voldaan en weer inzetbaar. Het bleef een rustige nacht verder.

 

advertentie