Boeiende lezing voor K.V.G. dames

advertentie

MIDDENMEER – Dinsdagmiddag kwamen leden van het Katholiek Vrouwengilde Wieringermeer in de Meerbaak bij elkaar om te luisteren naar Bert Zuidhof over zijn belevenissen rond werkzaamheden in Oeganda. Twee keer ging hij er met een groep jongeren en enkele begeleiders naar toe om de handen uit de mouwen te steken.

Onder de naam “ Youth for Sunshine” werkten ze mee aan de bouw van een school. Een dorpsoudste had daarvoor een stuk grasland beschikbaar gesteld. Hij redeneerde dat als kinderen leren, je kunt bouwen aan de toekomst van je land. Het onderwijs is er gratis. De kinderen zijn erg leergierig en lopen trouw soms urenlang om op school te komen.

De voertaal is nog altijd Engels en stamt uit de tijd dat het een Engelse kolonie was. Daardoor kon men onderling goed communiceren. Het gezelschap verbleef in een eigen hut en had een minimum aan comfort. In de ochtend werd er specie gemaakt, met stenen gesjouwd en getimmerd. Men werkte aan een waterpomp; cruciaal om te overleven, want zoet water moest van ver komen. Na de middag was er ook tijd voor het ontmoeten van de bewoners die, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, in de binnenlanden woonden.

Met giften, meegenomen uit Nederland, werden in de dichtstbijzijnde stad goederen gekocht en uitgedeeld. Er zijn veel kinderen wees en oudere broers en zusjes zorgen voor de kleintjes. Het sterftecijfer is er hoog en een begeleidster, een verpleegkundige, deed er tijdens het verblijf goed en dankbaar werk.

Aan de hand van een film en een fotoserie werd het reisverslag in beeld gebracht. Naast Bert Zuidhof vertelde ook Niek Renkema, die als jongere de reis meemaakte, enthousiast over alle ervaringen opgedaan in Oeganda. Rechtstreeks geld doneren is geen optie, wel bijvoorbeeld het ontwikkelen van een moestuin zodat ze zichzelf kunnen onderhouden.

Met die gedachte ontvingen Bert en Niek na afloop niet alleen een gift, maar ook de belofte dat de kerstcollecte geschonken wordt aan deze lopende projecten. Volgend jaar gaat er onder auspiciën van de Stichting Livingstone, die wereldwijd contacten legt, opnieuw een groep uit de Wieringermeer naar het dorp Mpigi in Oeganda. Zij zullen hun steentje bijdragen aan een volgend gebouw op de gedroomde campus met weeshuizen voor jongens en meisjes, scholen voor jong en oud, een bibliotheek en een laboratorium. Er wacht dus nog veel werk voor “Youth for Sunshine” die daarnaast ook een schat aan levenservaringen op zullen doen.

advertentie