Beatles objecten tentoongesteld in Schagerbrug

advertentie

INGEZONDEN – Als je fan bent van een popster of een rockband dan verzamel je niet alleen alle muziek, maar ook allerlei andere zaken die te maken hebben met je idool. Een band waar iedere Nederlander, van jong tot oud wel van heeft gehoord, zijn de Beatles. Paul en Jantina van Winsum uit Schagerbrug zijn verzot op The Fabulous Four en verzamelden allerlei relikwieën. Die zijn nu te zien in het Zijper Museum. Op de foto een wandkleed met The Fab Four.

Expositie
Een tijdelijke expositie in het voormalige gemeentehuis van Schagerbrug (daarvóór bejaardenhuis), waar het Zijper Museum een gedeelte (waar voorheen Openbare Werken in was gehuisvest) van huurt, laat allerlei voorwerpen zien die op de een of andere manier naar The Beatles verwijzen. Van postzegels tot gordijnen, van jurk tot wandkleed, alles wordt door het duo verzameld.

Blokker

De vier mannen uit Liverpool kwamen in 1964 naar Nederland om op te treden op 7 juni in het Westfriese Blokker (bij Hoorn). Al op Schiphol stond er een uitzinnige menigte te wachten en heette de helden een luidruchtig welkom. Tijdens een rondvaart door de Amsterdamse grachten sprongen fans in het water en hoopten op die manier de aandacht te trekken van John, Paul, George en Jimmy Nicholls (Ringo lag in het ziekenhuis). Maar onze muzikanten waren toen al door de wol geverfd en hadden deze taferelen al eerder gezien. De zoon van de Blokkerse burgemeester, Ben Essing, had van zijn vader toestemming gekregen voor deze spraakmakende gebeurtenis. Het werd een legendarische happening die in de geheugens van alle aanwezigen gegrift staat. Ter ere van deze wereldberoemde muzikanten is een monument in Blokker neergezet. Die plek is een soort bedevaartplaats geworden, waar iedere fan één keer in zijn leven geweest moet zijn.

Gratis

Het is voor veel muziekliefhebbers een must de Beatles-objecten te komen bekijken. Op de verdieping worden filmfragmenten over The Beatles vertoond. Het museum in Schagerbrug is gratis toegankelijk. Naast de tijdelijke Beatles-collectie (te zien tot en met 7 januari) is er ook een expositie over de vermaarde fotografen Willem en Lubert Niestadt. Portretten, actiefoto’s en fotoalbums geven een kijkje in het zwart-witte verleden. In een vitrine is een verzameling fototoestellen van Niestadt opgesteld. Al met al de moeite waard om even een kijkje te nemen in Schagerbrug…

Kees Zwaan
Hollands Kroon

advertentie