Balanstrutje

advertentie

Deze week werd bekend dat het woord Balanstrutje genomineerd is voor Woord van het jaar. De term werd enige tijd geleden gelanceerd door de succesvolle zakenvrouw Elske Doets, die schijnbaar met gemak alle ballen in de lucht houdt.

Ze zei over het woord balanstrutje: “Wie continu in balans wil zijn en druk is met het bewaken daarvan, vergeet te leven, te leren en te genieten. Zo doe je jezelf en je talenten tekort. Als je dat toelaat, is balans juist verder weg dan ooit.’

Er zijn echter veel vrouwen die om financiële, persoonlijke of gezondheidsredenen iedere dag moeten zien te overleven. Zonder de noodzakelijke balans in hun leven stevenen ze misschien wel af op een burnout. Overigens geldt dit niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen die een ingewikkeld leven hebben en misschien hun grenzen overgaan.

Ik vind de kwalificatie van Elske Doets richting vrouwen die balans zoeken nogal bevoogdend en inderdaad hardvochtig. Als burgemeester ben ik jaren geleden door diverse redenen overwerkt geraakt en in een depressie terecht gekomen. Sindsdien pas ik beter op mezelf, weet grenzen te stellen, en organiseer mijn werk dusdanig dat het niet ten koste gaat van mijn gezin en mijn gezondheid. Daarnaast houd ik bewust tijd over om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Ik ben geen powervrouw zoals Elske Doets, en ja, misschien ben ik ook wel een balanstrutje. Overigens vergeet ik niet te leven, te leren en te genieten.

Waar het volgens mij echt om gaat is de vraag: Wie je bent als niemand kijkt? En dan zal blijken dat ieder mens uniek is, en niet in het hokje Woord van het jaar past.

Ingezonden door: Titia Lont

advertentie