AV Wieringermeer haalt voor de eerste keer het bevrijdingsvuur uit Wageningen (video)

advertentie

Foto: Noordkop Nieuws

WIERINGERWERF – Atletiek verenging Wieringermeer haalde zondag voor de eerste keer het bevrijdingsvuur uit Wageningen naar Wieringerwerf. Even na middernacht ging een groep van 18 renners vanaf het 5 mei plein in Wageningen lopend en fietsend richting Wieringerwerf.

Het bevrijdingsvuur kregen de renners uit handen van de Wageningse burgemeester Geert van Rumund, dat even daarvoor is binnengebracht door de WOII veteraan Ray Lord uit Engeland. De route ging van Wageningen via Amsterdam, Hoorn, Wognum naar Middenmeer en deze eindigende in Wieringerwerf. 

De lopers kwamen rond half 4 aan bij het atletiek clubgebouw alwaar zij werden opgewacht door familie en vrienden, waarna het onder begeleiding van hofkapel Toeternietoe richting Café Bij de Buren ging waar burgemeester Rian van Dam het vuur van de lopers in ontvangst nam. Burgemeester van Dam sprak na ontvangst van het vuur de aanwezigen toe en was zeer onder de indruk van de prestatie van de renners.

Elles Wagenaar onderweg met het bevrijdingsvuur.


Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

Onderstaande een videoverslag van de binnenkomst bij het atletiek clubgebouw in Wieringerwerf en het bevrijdingsvuur dat wordt overhandigd aan burgemeester Rian van Dam.

advertentie