Asielzoekers welkom in Winkel

advertentie

Web-banner-BBHK-728x90px

WINKEL – Asielzoekers zijn welkom in Winkel, zolang er sprake is van kleinschalige opvang en verspreid door de hele gemeente. Dat bleek donderdagavond tijdens een bewonersbijeenkomst. Inwoners van Hollands Kroon mogen de komende weken hun ideeën spuien over de opvang en integratie van asielzoekers. “Leer ze fietsen repareren.”

Slechts vijftig inwoners hebben zich ingeschreven voor de bijeenkomst over vluchtelingenopvang. Aanmelden is verplicht en beveiligers bij de deur moeten eventuele herrieschoppers buiten de deur houden. Het blijft rustig in het plaatselijke café. Wel gonst het van ideeën en opvattingen.

In januari ging het nog mis toen de gemeente Hollands Koon aankondigde dat er een asielzoekerscentrum zou komen voor 700 tot 800 vluchtelingen. Dat plan sneuvelde voortijdig onder druk van de politiek. Nu gaat de gemeente de boer op, op zoek naar draagvlak, want Hollands Kroon wacht een wettelijke taak voor de opvang van vluchtelingen.

Op sta-tafels in het café liggen tafelkleden waar naar hartenlust op geschreven mag worden door de belangstellenden: niet zeulen met vluchtelingen, kleinschalige opvang, zo snel mogelijk taalonderwijs, leer ze fietsen. De kleden raken al snel vol. “Geef ze de mogelijkheid om een toko te beginnen, koken verbindt en ik mis zoiets echt hier in het dorp,” zegt een vrouw uit de grond van haar hart.

Een enkeling ziet het niet zitten: ‘integratie is een illusie’ staat er geschreven, met het oog op de integratieproblemen in de grote steden. Dat het in Winkel of in Hollands Kroon wel zou lukken, zou naïef zijn. De gemeenteraad krijgt alle opmerkingen toegestuurd om uiteindelijk nog voor de zomer een knoop door te kunnen hakken over de opvang van asielzoekers.

Bron: RTV NH

advertentie