Anna Paulowna vraagt spuitgasten m/v

advertentie

Al sinds de ontdekking van het vuur is het blussen van branden van levensbelang. We willen alleen vuur daar waar het hoort: in de kachel of in de barbecue. Soms loopt het uit de hand en dan zijn de mannen van de brandweer snel ter plaatse.

Ook in Hollands Kroon wonen en woonden ‘firefighters’. We hebben ze hard nodig, maar op dit moment kampt men met een personeelstekort. Als je vrijwilliger bij de brandweer wilt worden kun je maandagavond 30 oktober op de Open Dag terecht. Aanvang: 20:00 uur.

Mensenwerk
Blusgroep Kleine Sluis heeft te weinig vrijwilligers, wat verklaarbaar is, want Anna Paulowna is een kern waar veel forensen wonen. Als je in Alkmaar of Amsterdam werkt, ben je op werkdagen niet beschikbaar. Hoewel je natuurlijk niet voor het geld vrijwillig gaat brandblussen is een financiële tegemoetkoming op zijn plaats. Iedere vrijwilliger krijgt een jaarlijkse vergoeding die varieert van minimaal €341 tot  maximaal €8619 euro. Daarnaast zijn er uurvergoedingen die variëren van €10,69 tot en met €65,81.Niet alleen worden branden geblust, soms wordt ook geassisteerd bij een auto ongeluk of wordt een koe uit het water of een kat uit de boom gehaald. Er wordt gewerkt met hoogstaande (blus)technieken. Maar er zijn altijd mensen nodig om situaties te beoordelen en de apparatuur te bedienen. Door studie en training zijn alle vrijwilligers goed op elkaar ingespeeld en weten zij precies wat er van ze verwacht wordt.

Held(inn)en
Het beroep van brandweerman/ -vrouw is veelzijdig. Het vereist durf en doorzettingsvermogen. En je moet een goede conditie hebben want het dragen van een zwaar pak en persluchtapparatuur is geen sinecure. Bovendien moet je elkaar voor 100% kunnen vertrouwen, want het is soms gevaarlijk werk.Vanaf je achttiende kun je meedoen. Een maximum leeftijd is niet aan de orde, maar in de praktijk blijkt dat brandweermannen van rond de 55 nog prima kunnen functioneren. Je hoeft niet 24/7 beschikbaar te zijn. En als na een brand het sein ‘brand meester’ wordt gegeven ga je voldaan naar huis. Prachtig werk, dus schroom niet om je als vrijwilliger aan te melden en laat je informeren op de Open Dag. Commandant Steven de Wit heet je hartelijk welkom in de kazerne aan de Randweg in Anna Paulowna…

Een bijdrage van Kees Zwaan
Anna Paulowna

advertentie