Afsluitdijk open voor vis

advertentie

Den Oever – Zaterdagochtend werd in Den Oever aandacht geschonken aan de vismigratiemaatregelen. Theo van de Gazelle, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Midden-Nederland, opende samen met Rob Veenman, hoogheemraad van Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier officieel de vispassage.

Een lange buis door de dijk die tussen de 30.000 en 50.000 glasaaltjes per nacht doorlaat. Ook gaf hij het startschot voor het visvriendelijk spui- en schutsluisbeheer.

Theo van de Gazelle “door slim gebruik te maken van bestaande openingen in de dijk, bijvoorbeeld door de schutsluizen bij Kornwerderzand en Den Oever, ook ’s avonds te bedienen, laten we circa 350 miljoen vissen per jaar door. Dat is belangrijk voor de trekvissen die zout én zoet water nodig hebben. Hoe trots we ook zijn op ons icoon De Afsluitdijk, voor de vis is het een barrière. Daardoor stond tot voor kort één van de voordeuren van Nederland op slot.”

Als de Vismigratierivier is aangelegd, waarvan verwacht wordt dat die nog eens 250 miljoen vis per jaar doorlaat, is de Afsluitdijk helemaal open voor vis. Door het treffen van al deze vismigratiemaatregelen, krijgen 600 miljoen vissen weer ruim baan.

Meer informatie zie website de afsluitdijk

advertentie