Afsluitdijk drie jaar dicht: “Die fietser is altijd de klos”

advertentie

Foto: Jurgen van den Bos

DEN OEVER – De Noord-Hollandse toerfietsers krijgen het moeilijk. Een rondje IJsselmeer is al bijna onmogelijk sinds de sluiting van de dijk Enkhuizen-Lelystad. De sluizen bij IJmuiden zijn ook al afgesloten en vanaf maandag is ook de Afsluitdijk voor ten minste drie jaar dicht voor al het fietsverkeer. “De fietsers moet het weer bezuren,” treurt toerfietser Meindert Valentijn uit Oosterblokker.
Meindert Valentijn heeft de Afsluitdijk al honderden keren gereden met zijn ligfiets. Dat is na maandag voorlopig voorbij. “Ik vind het heel erg spijtig dat de fietser weer de klos is en niet de auto. Een fietser wil gaan en staan waar hij wil en nu zijn we beperkt.”

Lees ook: Zondag de Afsluitrit over de Afsluitdijk

Vanaf maandag worden (brom-)fietsers en voetgangers met een speciale fietsbus overgezet. Volgens toerfietser George Krüg zullen niet veel toerfietsers daar gebruik van maken. “De dijk is mythisch; 30 kilometer lang rechtdoor, snelheid maken, het uitzicht, de wind. Dat heb je niet in de bus.”

Zaterdag maken de ligfietsers een laatste tocht over de Afsluitdijk en zondag houden andere toerfietsers een afsluitrit de Afsluitdijk. En na maandag? Meindert Valentijn: “Dan zullen we meer in Noord-Holland moeten fietsen of misschien de boot naar Stavoren als we naar Friesland willen.”

 

advertentie