Aantal AED’s flink gestegen in afgelopen jaar

advertentie

NOORD-HOLLAND – Het aantal Automatische Externe Defibrillators (AED’s) is het afgelopen jaar met 45 procent gestegen tot 18.000. Dat laat de Hartstichting vandaag weten. Ook in Noord-Holland is er op meerdere plekken geïnvesteerd in de levensreddende apparaten.

Daarnaast is het aantal burgerhulpverleners ook flink gestegen. Dat zijn er nu 225.000, 32 procent meer dan een jaar geleden.

Overlevingskans
Burgerhulpverleners zijn mensen die kunnen reanimeren en zijn aangesloten bij een alarmeringsdienst via hun telefoon. Deze mensen zijn gemiddeld 2,5 minuut eerder bij een slachtoffer, wat de overlevingskans flink doet toenemen.

Door deze stijgingen is de overlevingskans bij een hartstilstand volgens de Hartstichting flink toegenomen. “Het is goed om te zien dat steeds meer mensen hun buurt hartveiliger maken door een reanimatiecursus te volgen of met de buurt een AED aan te schaffen”, stelt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Zo kunnen we ervoor zorgen dat er binnen zes minuten hulp wordt geboden.”

advertentie