1e aansluiting glasvezel bijna een feit – Vrijwilligers bedankt door Breedband HK (video)

advertentie

HOLLANDS KROON – Het gure weer hield de genodigden voor het speciale graafmoment aan de Balgweg te Breezand niet tegen. Een groot aantal was aanwezig om symbolisch een geul te graven voor de 1e glasvezel aansluiting in het buitengebied van Hollands Kroon.

Met de aanleg van deze kabel worden de bewoners in het buitengebied aangesloten op een supersnel glasvezelnetwerk, beheerd door de firma Kabeltex, een Texels bedrijf. Het leggen van de kabel wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Photonic uit Alkmaar, en in totaal zal er zo’n 400km aan kabel gelegd worden. De verwachting is dat Breezand en Anna Paulowna eind maart aangesloten zullen zijn, daarna volgt de rest van het buitengebied. De weersomstandigheden zijn momenteel goed, maar bij vorst kan het graven vertraging oplopen.

In Anna Paulowna wordt een zogenaamd POP-huisje gebouwd, zeg maar een grote schakelkast waar het kabelsignaal vanuit Amsterdam aangevoerd zal worden en verder gedistribueerd de polder in. Eind 2020 verwacht Alexander op de Weegh, tegenwoordig projectleider bij Kabeltex, dat het buitengebied aangesloten is op het glasvezel netwerk.

Op dit moment wordt onderzocht of ook het buitengebied van Den Helder en Schagen behoefte hebben aan een snel glasvezelnetwerk. Evenals dit in onze gemeente het geval was, worden ook in Den Helder en Schagen de bewoners geïnformeerd met behulp van een zogenaamde vraagbundeling, waarbij vrijwilligers de huizen in het buitengebied langsgaan om de interesse te polsen en abonnees te noteren.

De vele vrijwilligers die zich in het buitengebied van Hollands Kroon hebben ingezet de afgelopen 4 jaar werden door Corry de Lange, directeur Breedband HK, heel hartelijk bedankt. Zonder hen zou het project niet geslaagd zijn, aldus mevrouw de Lange. De meegenomen schoppen werden vervolgens ter hand genomen om gezamenlijk symbolisch een geul te graven voor de glasvezelkabel.

advertentie