Nieuws van de ZeeVerse vismarkt

advertentie

Web-banner-BBHK-728x90px

Oktober is de maand van de mosselen en daar besteden ze in Den Oever graag aandacht aan, net als het Nederlands Visbureau.

“In Nederland worden mosselen voornamelijk gekweekt als bodemcultuur. Piepjonge mossels (mosselzaad) worden opgevist uit de Waddenzee om vervolgens gezaaid te worden op een andere bodem in de Oosterschelde of het Waddengebied. Na ongeveer twee jaar zijn ze groot genoeg om geoogst te worden. Voordat ze verhandeld worden moeten ze eerst ‘verwateren’ (zand kwijtraken) op een schoon stuk zeebodem. De kweek van mosselen is redelijk duurzaam en heeft weinig tot geen negatieve effecten op het milieu.
 
De laatste jaren zijn er ook initiatieven om mosselen hangend te kweken. Hierbij hangen de mosselen aan vlotten, touwen en sokken. Het grote voordeel van de ‘hangcultuur’ is dat de mosselen niet verwaterd hoeven te worden om zand kwijt te raken.
 
Het oogsten van mosselen is vrij intensief, maar ook hiervoor zijn nieuwe ontwikkelingen gaande waardoor dit machinaal gedaan kan worden.
 
Het mosselseizoen loopt van juli tot mei, dus niet alleen als de ‘r’ in de maand zit. Verse mosselen zijn al verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli, daarna gaat de vangst bijna het hele jaar door tot de tweede helft van april in het jaar daarop. Slechts drie maanden, van half april tot half juli, moet de consument zich tevreden stellen met diepgevroren mosselen of conserven. Vers zijn ze dus bijna altijd te koop.
 
Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak. Mosselen kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij natuurlijk het bekendst. Er zijn ook liefhebbers van rauwe mossels, maar de meeste mensen eten ze toch het liefst gekookt of gebakken. Voor het koken van mosselen kun je het beste een zogenaamde mosselpan of grote soep- of pastapan gebruiken (met deksel).
 
Ga uit van 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon als je er salade, friet of pasta bij serveert. Bij een maaltijd met brood houd je iets meer aan, zo’n 1,2 tot 1,5 kg per persoon.
 
De mosselen die zij verkopen, zijn zorgvuldig gespoeld en verpakt in het zeewater waardoor de kwaliteit super blijft! Ze zijn elke week te bestellen via de webshop!
 
Op de website vindt u meerdere recepten met mosselen, waaronder Thaise mosselen met peper, koriander en citroengras!
 
Tip: is een mossel na het koken nog gesloten? Geef de schelp een tik. Blijft de schelp dan nog gesloten, gooi deze dan weg

advertentie